• Evergem
21/08/2022

Het zat er aan te komen. De energieprijzen swingen de pan uit en zowel gezinnen, bedrijven als gemeenten moeten steeds meer betalen voor elektriciteit. Gezinnen en bedrijven voelen al langer de spaardrang. Het is wachten op maatregelen der gemeenten. Ook besparen op gasverbruik houdt iedereen bezig.
Evergem lijkt de eerste in de rij die zijn verantwoordelijkheid opneemt. Hopelijk zullen anderen vlug dit voorbeeld volgen?
Selectie
In Evergem zijn er 6.451 straatlampen. In 2021 betaalde de gemeente 588.000 euro om die te laten branden. Dit jaar wordt er een factuur van 900.000 euro verwacht. Door straatlampen tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht te doven, wil de gemeente 160.000 euro besparen. Maar dan nóg komt de factuur 25 % hoger uit dan vandaag.
Niet álle straatlampen gaan uit. Deze op belangrijke wegen, op gewestwegen en op belangrijke fietsassen blijven branden. De lichten op landelijke wegen en in wijken gaan wél uit. Dat is ongeveer 80% van alle straatlampen.
Schepen van Energie Lucas Van der Meersch (CD&V) is de initiatiefnemer van deze maatregel. Hij ging niet over één nacht ijs en onderzocht vooraf onder meer het effect op criminaliteit en verkeersveiligheid. Hij vertelt ons dat het elektriciteitsverbruik voor openbare verlichting de afgelopen drie jaar met ongeveer 7 % gedaald is door stap voor stap LED-lampen in te schakelen, maar dat dit helaas niet voor een daling van de kosten zorgt, want de aankoop van Ledlampen kost ook geld. Bovendien is het doven der verlichting nog niet direct aan de orde. Netbeheerder Fluvius moet elke elektriciteitscabine eerst opnieuw programmeren. Deze karwei zou pas tegen 1 januari 2023 zijn geklaard...
Koploper
Het idee om straatlampen te doven is niet nieuw. Heel wat gemeenten in West-Vlaanderen werken al enkele jaren op die manier. Ook in onze buurlanden lopen gelijkaardige projecten. De ingreep zorgt ook voor minder lichtvervuiling. Hierin is Evergem helaas koploper in onze regio.
Onvoldoende
De schepen beseft dat naast het doven der straatverlichting wellicht op korte termijn nog een reeks andere initiatieven de energiebesparing noodzakelijk zullen maken. Zo onder meer denkt hij al aan het lager zetten van de temperatuur in openbare lokalen, meer personeel samen zetten in gemeente-gebouwen en in een sneller ritme investeren in zonne-energie en extra isolatie.
Acties
De roep naar besparing in elektriciteit, gas en andere vormen van energie wordt alsmaar luider, nu Poetin ervan wordt verdacht deze winter de gasleveranties drastisch naar beneden te zullen halen. Europa en diverse landelijke overheden zoeken nu al naar alternatieven en voorraden. Besparen is algemeen de boodschap. Toch lijken gemeenten slechts langzaam tot actie te komen.
Er zijn al enkele gemeenten die maatregelen namen of overwegen om de energiefactuur te drukken. Enkele voorbeelden.
Douches, kleedcabines en zwembadwater een halve tot 1 graad lager zetten in sportcomplexen (Genk).
Openbare verlichting op monumenten en kerken doven (Gent).
Fonteinen afkoppelen op minder warme dagen (Brugge)
Nachtelijke etalageverlichting in winkels en warenhuizen drastisch verminderen.
Korter douchen in sporthallen en zwembaden (Brugge)
Deels lege lokalen vullen door verspreid personeel samen te zetten in een minder aantal lokalen (Gent).
Winkeldeuren sluiten waar binnen de airco draait(Parijs)
Voor aanstaande eindejaarsdagen: Kerststal en kerstlichtjes dimmen ’s avonds (Brugge)
Het is evident dat ook gezinnen, scholen en bedrijven op termijn maatregelen zullen moeten nemen. Door minder lang te douchen bijvoorbeeld.
Energie-expert Joannes Laveyne (UGent) berekende dat de thermostaat 1 graad lager zetten bij gezinnen al goed is voor 10 % besparing. Dat komt dan al aardig in de buurt van wat Europa vraagt (15 %). En we willen niet persé de grote pessimist uithangen, maar een volgende besparingsprobleem is volop aan het komen: waterschaarste !
Piet De Baets