• Merendree
24/06/2013

Groot-Nevele telt op dit moment vier voetbalclubs, allen in de provinciale afdelingen (2e en 3e). Volgend seizoen spelen drie van de vier dus regelmatig een derby tegen elkaar.  Een uitzonderlijke luxesituatie of financiële zelfmoord op langere termijn? Feit is dat er al jarenlang onderlinge fusiegesprekken hebben plaatsgehad en van diverse kanten (o.a. door de politiek) gepoogd werd om samenwerkingsverbanden op te dringen. Tot nog toe tevergeefs.

Voor Yves Van Kerrebroeck (59), voorzitter van LS Merendree, zijn er duidelijk “twee Nevelse ploegen te veel”.
Het is één van de opmerkelijkste uitspraken in het openhartig gesprek dat Taptoe met Van Kerrebroeck had. Hijzelf is nochtans ronduit voorstander van een fusie. Bij de andere clubs bestaat hiervoor schijnbaar weinig animo.
Een fusie is ook de natte droom van het nieuwe gemeentebestuur dat het verhaal voorlopig eerder aan de zijlijn volgt.

AFGEHAAKT

Taptoe: Wordt er op dit moment nog gesproken over een fusie?
Van Kerrebroeck:
“Neen, de gesprekken daarover zijn meer dan een jaar geleden stilgevallen. Met VVE Hansbeke stonden we dicht bij een akkoord. Er zou op het terrein in Landegem een site uitgebouwd worden met kunstgras, waarbij de gemeenten Merendree en Hansbeke vaarwel gezegd zouden worden. De afstand? Zowel het terrein in Landegem als dat in Merendree ligt dichter bij de kern van Hansbeke dan hun eigen terrein in de Karmenhoekstraat. Maar VVE Hansbeke heeft - om een mij onverklaarbare reden - plots de gesprekken afgehaakt. We waren er nadien flink mee van slag, moet ik zeggen.”

Taptoe: Klopt het dat nadien SK Nevele in beeld kwam?
Van Kerrebroeck:
“Een paar maanden later is Nevele inderdaad op de proppen gekomen. Het idee was om de eerste ploeg op het terrein in Landegem te houden, en op dat van Nevele een jeugdcomplex uit te bouwen. Die gesprekken hebben een flinke poos aangesleept, maar er was ook wel wat wantrouwen. Wij hadden carte blanche van ons bestuur om te onderhandelen, maar van de delegatie uit Nevele was het bestuur van de club niet op de hoogte en dat is dan ook faliekant afgelopen.”

Taptoe: Wat is het gevolg?
Van Kerrebroeck:
“De 1,5 miljoen euro die de gemeente de clubs bij een fusie beloofde is verdwenen. Nevele kreeg een subsidie van 200.000 euro voor infrastructuurwerken (kantine) beloofd en is daarmee gelanceerd om op eigen houtje verder te doen. VVE Hansbeke blijft aanmodderen op een zonevreemd terrein en wij hebben vorig jaar onze kantine op het terrein van onze jeugdploegen in Landegem langs de buitenzijde opgefrist. De gemeente doet op dit moment niet veel meer om de ploegen te dwingen tot een fusie.”

KERKTORENVISIE

Taptoe: Wat is jullie visie?
Van Kerrebroeck:
“ “Het standpunt van LS Merendree is niet gewijzigd: wij waren destijds al de club die toenadering heeft gezocht tot de andere ploegen. En we waren bereid om toegevingen te doen: zelfs een verhuis naar Nevele ! Dit is niet niks, vergeet niet dat Merendree vandaag het kloppend hart van onze club is. En we spelen ook een klasse hoger dan de anderen. Maar wat doe je eraan als de andere ploegen niet mee willen omdat ze hun eigen kerktoren persé in het zicht willen houden?”

Taptoe: Hoe gaat het vandaag met LS Merendree?
Van Kerrebroeck:
“ “We tellen in totaal 17 ploegen, da’s mooi. De jeugd is van vitaal belang voor een club, dit zorgt ervoor dat onze kantine op zaterdag steevast vol zit. De inkomsten komen dan ook grotendeels uit de jeugd en we zijn fier op onze jeugdwerking. Dat de eerste ploeg regelmatig 4-5 eigen jeugdspelers telt is het beste bewijs dat onze jeugdafdeling goed werk levert.”

Taptoe: LS Merendree speelt vandaag op twee sites. De jeugdploegen spelen op een terrein in de Hansbekestraat: blijven jullie in Merendree?
Van Kerrebroeck:
“Het terrein in Merendree is een moeilijke situatie. Het contract met de privé-eigenaar vervalt binnenkort en de gemeente onderhandelt over een nieuwe overeenkomst. Hopelijk loopt dat goed af.”

GEZOND VERSTAND VERSUS EGO

Taptoe: Doe eens een voorspelling: hoeveel ploegen telt Groot-Nevele binnen 5 jaar?
Van Kerrebroeck:
“ “Ik hoop twéé: laat LS Merendree samen gaan met Hansbeke, en als de anderen hun gezond verstand gebruiken dat kunnen Nevele en Poesele ook fusioneren. Hoeveel kans er is dat dit realiteit wordt? Eerlijk gezegd, dit had ik 5 jaar geleden al verwacht, maar hier staan we dan. Er is in Nevele op termijn slechts ruimte voor 2 gezonde ploegen…! Het zou de slagkracht van de clubs verhogen en zelfs spelen in 1e provinciale mogelijk maken. Vandaag spelen zowel SK Nevele, FC Poesele als VVE Hansbeke in 3e provinciale, wij met LS Merendree komen uit in het net hogere 2e provinciale.”


Taptoe: Wat is er nodig voor een fusie?
Van Kerrebroeck:
“ “Gezond verstand, meer niet. Kijk naar LS Merendree, we zijn het beste bewijs dat onze fusie werkt. Met hangende pootjes zijn wij vanuit  Landegem 15 jaar geleden naar Merendree getrokken en het was zeker niet altijd eenvoudig maar ondertussen zijn we toch maar van 4e naar 2e provinciale gepromoveerd. Met onze club hebben we destijds veel tijd gestopt in fusiegesprekken. En als de andere clubs morgen opnieuw willen onderhandelen dan ben ik de eerste om aan de tafel te zitten: laat dit duidelijk zijn. Voor de clubs in Groot-Nevele is de boodschap: gaan we blijven prutsen? En gaan we de fusie laten tegenhouden door enkelingen die met hun ego dwars liggen?”

Taptoe: Wat kan de gemeente doen?
Van Kerrebroeck:
“Aan goede wil geen gebrek, maar er ontbreekt krachtdadigheid. We wachten al jaren op een voorzet van de gemeente, en dan kan het snel gaan. Ik neem de gemeente weinig kwalijk, het zijn uiteindelijk de clubs die hun gezond verstand moeten tonen.”
 
UNIEKE SITUATIE

En hoe zit het die andere clubs, vroegen we ons af?
We wilden ons oor te luisteren leggen bij de andere besturen. Bij  Poesele en Hansbeke kregen we spijtig genoeg geen gehoor.
SK Nevele reageerde wél.
Bestuurslid Koen De Clercq: “SK Nevele zoekt geen fusie, en al zeker niet met LS Merendree. De uitspraken van Yves Van Kerrebroeck laat ik voor zijn rekening. De gesprekken met Merendree waren destijds heel eenzijdig. Het was dan ook geen fusie, maar een regelrechte ‘overname’ die men op het oog had. Noch onze supporters, noch onze medewerkers zien dit zitten en we hebben geluisterd naar ons hart. Met FC Poesele en VVE Hansbeke hebben we een gezonde relatie. We kijken ernaar uit om hen te ontmoeten. Dat we volgend seizoen alle drie in dezelfde reeks spelen (3e provinciale) is een unieke situatie voor een gemeente als Nevele. Nooit eerder was de beleving zo groot, dit is het mooiste wat de gemeente kon overkomen.”

EN DE POLITIEK ?

Als we de burgemeester om een korte reactie vragen, voelen we een lichte terughoudenheid i.v.m. een gevoelig thema.
“Vier terreinen zijn voor onze gemeente op lange termijn niet te betalen. We zullen in het najaar een commissie de opdracht geven om een planning voor investeringen voor volgende jaren op te stellen. De visie van ons bestuur is dat kleine ploegjes niet houdbaar zijn. Wij willen uiteindelijk op de korte termijn naar twee ploegen op 2 locaties: één ten zuiden van de autostrade en één ten noorden. En als het van ons bestuur afhangt: zelfs liefst één ploeg op de langere termijn.”

ZWARTE PIET

Taptoe sprak voor dit artikel met nog enkele andere personen, zowel vrijwilligers, spelers, supporters als betrokken bestuursleden. Niemand die zijn naam, foto of mening openlijk wou gepubliceerd zien. Het onderwerp bleek enerzijds te heet, wel zeer boeiend en super levendig, maar blijvend voer voor controverse.
De termen die hierbij gehanteerd werden laten het ergste voor een oplossing op korte termijn vermoeden. We willen de lezer hierbij enkele van die termen niet onthouden, hij denke er het zijne/hare van: “chauvinisme, ego’s, zwarte piet doorschuiven, geesten niet rijp, generatiekloof, kerktorenmentaliteit, irrationeel, rivaliteit, geen visie, tunnelgesprekken”, enz.
Eén iemand dacht dat een en ander zichzelf wel zal oplossen als enerzijds de gemeente de subsidies afbouwt en de privé-sponsors anderzijds wegens de economische crisis de beurs meer en meer beginnen toe te nijpen…   Piet De Baets