• Eeklo
03/12/2012

Eeklonaar Nico Driessens (33) maakt als Miss Delicieus met zijn vriend Rudy Gailliaert al langer deel uit van de travestiegroep “The Sweet Devotions”. Gemiddeld 3 x per maand treden ze samen (soms uitgebreid met nog een extra-vriend) op tijdens het weekend in café’s, bars, restaurants of zaal. Want er is veel vraag naar dat soort amusement. Nico is in Eeklo bekend geworden als de uiterst vriendelijke verkoper bij Standaard Boekhandel. Nu is hij al een paar jaar floormanager bij de kledingketen H&M in Brugge.
Op 23 februari van volgend jaar dingt hij samen met 9 andere (mannelijke) kandidaten mee naar het begeerde kroontje van ‘Miss Belgium Travestie”. Er is behalve het kroontje, de titel en het bijhorend lint niet veel anders mee te verdienen dan grotere bekendheid in het milieu en een paar lucratieve contracten voor optredens.

Show Queen

Nico kan lang vertellen over zijn hobby die hij al vijf jaar beoefent. Hij geeft toe dat de meeste, om niet te zeggen àlle travesties, homo-mannen zijn.
Zij doen het voor het amusement, voor de glitter en de show. Want travestie-shows zijn serieuze bedoeningen, niets vulgair of gepaard met striptease-toestanden.
“Absoluut niet, integendeel”, verzekert hij ons. “Het is meer een genre cabaret, zoals in de Parijse Lido, met prachtige kostuums, dans en show. Wij verkleden ons in dames als show-queens, maar zijn met de verkleedpartij en behorende schminkbeurt telkens wel een paar uur zoet.”
De Miss-verkiezing wordt ingericht door de Gentse “Miss Michelle” van de travestiegroep ‘Les Folles de Gand’ en gaat door in de salons Mantovani in Oudenaarde. De deelnemers worden 5 proeven opgelegd. Een aangekleed defilé, een defilé in badpak, 2 vrije en 1 opgelegde act.
“Het is de bedoeling dat de kandidaten het publiek in vervoering brengen, dat ze ‘wouw’ en ‘wijs’ roepen, applaudisseren en in ambiance gebracht worden”, legt Nico uit.
Dure hobby
Travestie’s kiezen voor een niet zo goedkope hobby. Ze beschikken over peperdure kostuums, diverse pruiken, allerlei attributen en veel theaterschmink.
“ Het laatste jaar laat ik mijn kostuums op maat maken in Thailand en in China, met patroons die ik opstuur”, vertelt Nico enthousiast. Anders is het niet meer betaalbaar”.
Inlichtingen: 0473/59 53 62 of ndriessens@telenet.be
Piet De Baets