• Eeklo
11/09/2022

Op donderdag 15 september, precies 78 jaar nadat de stad werd bevrijd door eenheden van de Canadese 4de Pantserdivisie, zal in Eeklo een driedelig herdenkingsevenement plaatsvinden dat door iedereen kan worden bijgewoond.
Traditioneel wordt dit herdenkingsgebeuren sinds vele decennia georganiseerd door de ‘Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden’, afdeling Eeklo. Tot overgrote vreugde is er een levendige interesse vanuit de diverse scholen in Eeklo.
Om 10u30 vangt de plechtigheid aan met een Eucharistieviering in de Dekenale kerk.
Om 11u20 wordt vanaf kerk een stoet gevormd om, onder begeleiding van doedelzakmuziek, zich te begeven naar het Canadaplein waar een bloemenhulde zal plaatsvinden aan “De Soldaat en het Meisje”, als eerbetoon aan gesneuvelde Belgische en Canadese soldaten. Onmiddellijk daarop verplaatst men zich richting Markt, waar ter hoogte van de Gedenkplaten aan het stadhuis eveneens een bloemenhulde doorgaat ter nagedachtenis aan de gestorven Politieke Gevangenen 1940-1945 van de stad.

‘De Soldaat en het Meisje’ op het Canadaplein te Eeklo. Sinds 1994 een Canadees overzees oorlogsmonument dat herinnert aan de vele gesneuvelden en de talrijke burgerslachtoffers. (© Fonds George E. Spittael, MSM)