• Meetjesland

Afgelopen vrijdag omstreeks 20 u kreeg de Politiezone Meetjesland centrum melding van een verdacht voertuig, een Jaguar X-type met Britse nummerplaat in de Koning Boudewijnlaan te Eeklo.
Een inwoner meldde dat 2 mannen met een tas uit een tuin van een gebuur kwamen gelopen, in het voertuig stapten om vervolgens met hoge snelheid weg te rijden in de richting van de “den Teut” (R43 expresweg). Onmiddellijk werd het voertuig door het communicatie- en informatiecentrum O-VL gesignaleerd aan alle politiediensten in de regio. Korte tijd later werd de Jaguar opgemerkt op de Kennedylaan te Gent. Daar stopte het voertuig plots op de pechstrook en liepen 4 mannen weg. De verdachten konden (nog) niet gevat worden. In het voertuig werd een tas gevonden met daarin juwelen en parfum, afkomstig van de gepleegde inbraak in de Koning Boudewijnlaan. De wagen werd getakeld met het oog op sporenonderzoek.

Dit voorval zou wel eens een doorbraak kunnen betekenen voor de onophoudelijke diefstallenplaag die het Meetjesland de laatste maanden teisterde: 163 gevallen in 2016 ! Of gemiddeld een om de twee dagen. En in 2017 gaat deze reeks onverminderd door: in januari en februari samen reeds 19 inbraken en 8 pogingen… Zelfs nog de dag nadien omstreeks middernacht in de in de Eeklose Lijsterbesstraat. Bij hun thuiskomst stelden de bewoners vast dat aan de zijkant van de woning een raam was open gebroken. De volledige bovenverdieping werd doorzocht. Er werden juwelen gestolen. Daders blijven daarbij steevast onvatbaar. En laten weinig bruikbare sporen na.

Doorbraak?

Het recente geval in de Koning Boudewijnlaan geeft de speurders toch enige hoop. Buurtbewoner Dimitri N. (33) die alarm sloeg, kwam met zijn Mercedes van Delhaize terug en zag de auto met standlichtjes aan en een chauffeur aan het (rechtse) stuur stilstaan in de straat. Toen hij op de wagen toestapte draaide de chauffeur zijn raam naar beneden en in het Engels zei hij dat hij de weg kwijt was, maar zou geholpen worden door een kameraad op komst. De man leek van het Slavische type met zwart haar en hagelwitte tanden. Dimitri vertrouwde het zaakje niet, reed nog een blokje rond en zag bij het terugkeren twee mannen met een zak over de schouder naar de Engelse Jaguar lopen die onmiddellijk met volle vaart wegreed. De onverschrokken Eeklonaar zette de achtervolging in en bleef volgen op een veilige afstand van 500 meter. De Engelse wagen reed echter met gedoofde lichten door alle rode verkeerslichten op de Expresweg en haalde geschatte topsnelheden van meer dan 200 km/uur. Dank zij zijn snelle acceleratiemotor kon hij de vluchters telkens opnieuw inhalen. Inmiddels bleef hij in contact met de politiecentrale aan wie hij de steeds veranderende vluchtweg bleef doorgeven. Zo ging het traject op een bepaald moment achtereenvolgens door Bassevelde, dwarsdoor Ertvelde centrum, de tunnel en de brug van Zelzate, enz. Tot de wagen plots halt hield op de pechstrook en vier mannen uit de wagen door de velden vluchtten. Dimitri liep op de Jaguar toe, maar de sleutels waren al weg. Hij wachtte vervolgens op de aankomst van enkele patrouille wagens van de politie. Hij nam ook enkele foto’s. Misschien zal het sporenonderzoek of de Engelse nummerplaat, zover het niet over een gestolen voertuig gaat, interessant materiaal opleveren. Eindelijk ? De politie zal in elk geval vingerafdrukken vergelijken met de gegevens in hun databank.(PDB)