• Maldegem
29/10/2013

Zeer regelmatig wordt de laatste maanden de verdwijning vastgesteld van enkele stenen figuurtjes en gedenkplaatjes op het Adegems kerkhof. De goederen op zich hebben geen bijzondere geldelijke waarde maar vooral emotioneel laten ze droefenis en stille woede na. Dat daarbij onlangs vooral een bekend kinderzerkje geviseerd werd is des te pijnlijker.

Ine
De pas enkele maanden twaalf jaar geworden Ine Vandenberghe werd in 1999 slachtoffer van een bijzonder tragisch ongeval bij het oversteken van de baan naar de overkant van het (toenmalige) warenhuis Intermarché van haar ouders Rik en Rika. Haar ouders, solidair gesteund door een gans dorp, wilden de nagedachtenis van hun dochter op een passende en waardige wijze in ere houden met een grafzerk op kindermaat, versierd met figuurtjes die Ine zouden gedenken.
Jarenlang waren een foto, twee stenen beertjes, bloemen, een kaarsje en een stenen poesje mooie herinneringen voor de nog steeds talrijke bezoekers. 
Tot een jaar geleden de moeder van Ine ontdekte dat een klein beertje verdwenen was. Er werd niet erg aan getild en een nieuw beertje van iets mindere kwaliteit aangeschaft.
Groot was echter de ontsteltenis van moeder Vandenberghe als ze eind september bij een wekelijks bezoek de verdwijning opmerkte van zowel moeder-beer als schoolmeester-beer. Ze stonden er beiden al meer dan 14 jaar! Bizarre vaststelling hierbij was echter dat het poesje en klein beertje onaangeroerd bleven. 
Toen er klacht werd ingediend bij de plaatselijke politie vernam vader Rik dat het niet de eerste maal was dat zowel bloemstukken als beeldjes op dit kerkhof verdwenen.
Een tip leidde ons ook naar Gabriel Valcke uit de Oude Weg te Adegem die eveneens recent (verleden week!) slachtoffer werd van een tweetal verdwenen stukken op het grafzerk van zijn vriendin Rose-Anne. Hier verdwenen terug een stenen poesje (ze was een poesenvriend) en een vastgelijmd plaatje met een mooie toepasselijke afscheidstekst in gegraveerd. Ook hij legde klacht neer.

Kerkhof sluiten
Maar er zijn nog meer verdwijningen vastgesteld. Zo onder meer een plaatje meegebracht van Frans Lourdes. En meerdere vaste bloemtuilen. Allemaal evenveel emotioneel waardevolle herinneringen voor de achtergebleven familie. 
Zij pleiten dan ook allen voor een meer gecoördineerde preventieve aanpak van overheid en politie. Zo zou het bijvoorbeeld al goed zijn om het kerkhof ’s avonds bij het vallen van de duisternis af te sluiten. En ze doen een oproep aan iedereen die iets mist om dit aan te geven.
Misschien worden die verdwenen stukken gebruikt om andere graven op te smukken? Of worden ze verkocht op rommelmarkten?
(Piet De Baets)