• Eeklo
13/08/2018

Eind augustus 1944 schrijft Emil Zumbruch bijgaande postkaart aan zijn 4-jarige zoontje Manfred. De Duitse officier Zumbruch is op dat ogenblik gestationeerd in de scholengemeenschap van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn in Eeklo. Het kaartje zal zijn zoon nooit bereiken, want op 2 september 1944 moeten de Duitsers halsoverkop vluchten voor de oprukkende geallieerden en blijft het kaartje achter in Ten Doorn…

Duitse bezetting

Vrijdagochtend 10 mei 1940 worden de Eeklonaars om half vijf gewekt door vliegtuigen, afweergeschut en de sirene op het stadhuis. Duitsland was zonet België binnengevallen. Het klooster van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn wordt overspoeld door vluchtende families, gewonde Belgische soldaten en jonge reserverekruten die naar Frankrijk trekken. Na achttien dagen capituleert België en start de Duitse bezetting. De Duitse troepen nemen al snel hun intrek in een groot deel van de schoolgebouwen van Ten Doorn op. Onder hen bevindt zich ook een afdeling van Organisation Todt, de Duitse bouwmaatschappij die tijdens het naziregime instaat voor militaire constructies zoals bunkers, versterkingen en wegen. Emil Zumbruch was officier binnen deze afdeling.

Vluchten op de fiets
 
De Duitse bezetting van Ten Doorn zal vier jaar duren. Eind augustus 1944 komen de geallieerde troepen alsmaar dichter en wordt het te heet voor de Duitsers. In paniek beginnen ze op 1 september 1944 hun gerief in een autobus te laden. Maar als de dag nadien de buschauffeur niet komt opdagen, moeten ze Ten Doorn met de fiets ontvluchten. Veel van hun gerief blijft achter. Zo ook de brieven die enkele Duitse soldaten nog schreven aan hun familie in de laatste dagen voor hun vlucht uit Eeklo. Daaronder ook het kaartje van Emil Zumbruch aan zijn zoontje Manfred.

Vergeten brieven

De zusters van Ten Doorn vonden de brieven en bewaarden ze bijna 75 jaar lang ongeopend in de archieven van de school.
Tijdens een recente inventarisatie deed het Erfgoedhuis enkele verrassende ontdekkingen. Zo vonden ze het mysterieus mapje met daarin 13 ongeopende brieven. Het bleken brieven van Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in ten Doorn gestationeerd aan hun familie. Toen het Duitse leger zich terugtrok, zijn de brieven in de school achtergebleven en raakten ze dus nooit verstuurd. Het Erfgoedhuis probeert nu overgebleven familieleden op te sporen om de brieven alsnog te overhandigen. Hopelijk kunnen ze Manfred – die vandaag 78 jaar zou zijn – binnenkort de kaart van zijn vader Emil bezorgen.
Heeft u vragen of meer informatie? Contacteer het Erfgoedhuis Zusters van Liefde (www.erfgoedhuis-zljm.org),
info@erfgoed.zvl.org,
tel. 09 235 82 32.

Piet De Baets