• Meetjesland
30/10/2009

De politie van de zone Meetjesland-Centrum (Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins) lanceert een campagne om kinderen aan te zetten tot het dragen van fluovesten. Dat moet voor meer veiligheid zorgen aan de schoolpoorten van alle lagere scholen van de drie gemeenten. Onder de noemer Koala van de politiezone worden de kinderen aangemoedigd om steeds een fluohesje te dragen. De politie werkt hiervoor samen met de 22 lagere scholen uit de drie gemeenten. De politie geeft een spaarkaart aan de leerlingen van de lagere scholen die ofwel te voet of met de fiets naar school komen. Aansluitend vraagt men aan de leerkrachten om één keer per week een onaangekondigde controle uit te voeren om te zien of de leerlingen wel hun vestje bij zich hebben en het ook gebruiken. Wie het vestje draagt, krijgt een groene sticker op de spaarkaart waarbij het de bedoeling is om zo spoedig mogelijk een volle spaarkaart te hebben.

Per school krijgt de klas die het best scoort een vipontvangst bij de politie met een rondleiding in de gebouwen, naast een ritje op de motor en smakelijke pannenkoeken.
Naast die kindvriendelijke campagne zal de politie zelf aan de schoolpoorten zich meer profileren. Indien er gerichte campagnes gehouden worden zal er altijd een grote Koala te zien zijn in het straatbeeld. Men wil ook tijdens de donkere maanden die er nu zullen aankomen, steeds de fietsverlichting controleren. Parkeer- en snelheidscontroles aan de scholen moeten de acties van de politie vervolledigen.

ALLE SCHOLEN AANGESCHREVEN
Wie de eerste keer betrapt wordt, komt er met een waarschuwing vanaf maar ook de kans bestaat dat men in de toekomst effectief zal verbaliseren voor wie zijn parkeer- en/of rijgedrag niet zal veranderen.. Het wordt dus uitkijken geblazen de eerstvolgende weken en maanden anders zou de portemonnee wel eens een belangrijk bedrag lichter kunnen worden. Tenslotte wil men ook op school fietscontroles uitvoeren. Aan de jongste kinderen zal eerst gewoon uitgelegd worden wat er kan verbeteren. De kinderen van het zesde leerjaar mogen een waarschuwing verwachten.
Begrijpelijk reageren de scholen enthousiast op het project, beloofden hun medewerking en zijn verheugd dat de Lala de Koala zich als kindvriendelijk profileert. Korpsoverste Antoinette Vanden Bossche wijst wel met de vinger naar enkele scholen. Voor de zomer immers heeft men vanuit de politie alle lagere scholen in de regio aangeschreven voor het project. De korpsoverste betreurt dan ook dat men van amper zeven scholen een reactie heft binnen gekregen. Men ervaart dit dan ook als een minpunt. (FPS)