• Bassevelde
12/02/2023

Assenede werkt er hard aan om haar monumenten in een fris jasje te steken. Nadat eerder het oorlogsmonument in Bassevelde onder handen werd genomen, krijgt nu ook de kiosk op het dorpsplein een heuse make-over.
“In een eerste fase wordt het dak vernieuwd en de goten vervangen” zegt bevoegd schepen David Vercauteren. “De muziekkiosk werd in zijn huidige vorm opgericht in 1930 door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en staat sinds 2009 op de lijst van Onroerend Erfgoed Vlaanderen. De eenvoudige achthoekige constructie heeft een houten dakbeschot bestaande uit speciale kunstleien en is bekroond met een ijzeren lier”.
Verval
Door de tand des tijds is de volledige constructie in verval geraakt. “Reden genoeg waarom de gemeente Assenede nu werk maakt van een restauratie” gaat de schepen verder. “We beginnen met het vernieuwen van de dakleien en het vervangen van de goten. Omdat de originele leien met asbest werden vervaardigd, zal de omgeving van de kiosk tijdens de werken afgeschermd worden. Zo kunnen de leien in alle veiligheid verwijderd en vervangen worden. Er is hierbij dan ook geen gezondheidsrisico voor de omwonende inwoners.”
De restauratie van het bouwwerk werd begroot op een kost van ruim 42.000 euro waarbij Assenede kan rekenen op een steuntje in de rug van Vlaamse Overheid van 30.000 euro. Tevens zal de technische dienst van de gemeente Assenede de goten vervangen en de iconische lier bovenop het dak een likje goudkleurige verf geven. Tot slot wordt ook het poortje naar de kelder vervangen.
(LK)