• Maldegem
02/01/2012

De bekende Eeklose bakker Nicolas Boelens die in juni vorig jaar bakkerij Pierrot vooraan in de Maldegemse Westeindestraat overnam, kreeg voor Kerstmis te maken met een speciale vorm van sabotage. De vorige uitbaatster van deze zaak, die nog boven de bakkerij woont, kon het succes van haar opvolgers wellicht niet verkroppen en strooide ’s nachts stiekem zout op de taartjes.

Nicolas Boelens en echtgenote Sylvie Van Mechelen runnen in het Meetjesland drie bakkerszaken: één in de Oostveldstraat in Eeklo, één in de Sentse Dorpsstraat en één in de Maldegemse Westeindestraat, waar nu de zoutsabotage aan het licht kwam. De vorige uitbaatster van deze zaak, die na het overlijden van haar man nog poogde om de zaak zelf met personeel verder draaiende te houden, liet uiteindelijk in juni 2011 haar zaak over. Zijzelf bleef wonen in haar eigendom boven de bakkerij. Ze moest dus door de winkel om naar haar appartement te gaan. Nu blijkt dat ze ‘en passant’ al enkele tijd ’s nachts zout op de taartjes ging strooien.  “Nadat we ongeveer 1 maand geleden een telefoontje kregen van een klant die klaagde dat er een zoute smaak in onze taartjes zat, wisten we meteen dat er iets aan de hand was”, vertelde bakker Nicolas eergisteren aan Het Laatste Nieuws, die van dit feit ineens nationaal nieuws maakte. “Ik wist dat zout en suiker niet waren verwisseld. Anders hadden de taartjes in Eeklo en Sint Laureins ook naar zout gesmaakt. Ze worden allemaal samen gebakken en daarna in de diverse verkooppunten geleverd. Maar de jongste weken kregen we in onze bakkerij in Maldegem al te maken met diverse pesterijen van onze bovenbuur, daardoor dachten we meteen aan haar die ons de zaak had overgelaten.”

Op heterdaad betrapt!

Bakker Nicolas bleef niet bij de pakken zitten en schakelde een privédetective in. Met camera’s en een deurwaarder werd de dader op heterdaad betrapt. Op de beelden was te zien hoe de vroegere bakkerin ’s nachts bij het passeren naar haar bovengelegen appartement ‘iets’ op de taartjes gooide. Geconfronteerd met de onomstotelijke bewijzen viel ze onmiddellijk door de mand en bekende. Zo kwam de zoutsabotage aan het licht. Alhoewel de feiten al kort voor Kerstmis aan het licht kwamen moest bakker Nicolas nog tot na Nieuwjaar wachten om officieel klacht in te dienen. De eindejaarsdrukte had hem dat onmogelijk gemaakt. De klacht zal gekwalificeerd kunnen worden als ‘stalking, pesterijen en beschadiging van andermans eigendom’. In elk geval een strafrechtelijke inbreuk, volgens advocaat Hans Herbrant, die door bakker Nicolas werd ingeschakeld.

Deur afgesloten

Inmiddels werd de toegangsdeur naar de bakkerij beneden door een deur met slot afgesloten. Voor Nicolas laat dit alles een extra onaangenaam smaakje na. Vijftien jaar geleden kreeg hij bij de intussen overleden echtgenoot van de daderes zijn bakkerij-opleiding. Hij kon het met de bakker zeer goed stellen en had alle vertrouwen in het echtpaar. Hij prijst zich nu gelukkig dat het “slechts” om zout ging. Het kon evengoed een meer schadelijk product zijn geweest. Met deze story die zo uitgebreid in de pers kwam hoopt Nicolas dat zijn cliënteel op deze manier objectief ingelicht is over de reden waarom sommige van zijn producten de laatste maanden minder naar kwaliteit smaakten. Misschien kan hij op deze manier nog meer getuigenissen verzamelen. (Michel Wijne)