• Meetjesland
23/10/2022

De 50ste jaargang van Taptoe is meer dan halfweg. In de loop der jaren heeft ondergetekende een massa leuke anekdoten en speciale gebeurtenissen beleefd en beschreven, zoals volgende anekdote bijvoorbeeld. (PDB)

Een van Taptoe’s eerste (en lange tijd grootste) klanten destijds (1973) was meubelzaak Verco langs de Handelskilometer in Maldegem (nu Krëfel). Uitbater Eric Vanderbruggen maakte met wekelijks volle pagina’s publiciteit in alle mogelijke streekbladen van zijn zaak in korte tijd een der bekendste in Vlaanderen, tot in Nederland net over de Maldegemse grens.
Ik bezocht deze klant schier wekelijks voor het onderhandelen over wéér een pak advertenties en deels omdat Eric net als ik ook een geboren Eeklonaar was van ongeveer dezelfde leeftijd, klikte het vrij snel tussen ons.
Ook echtgenote Erna werd in de vriendschap betrokken en dat mondde al eens uit in een gezamenlijk etentje waarmee we elkaar over een weer trakteerden. Op een dag werd ik door her echtpaar uitgenodigd voor een speciaal diner in een prestigieus Knoks restaurant voor Erna’s verjaardag. En ik mocht eventueel een partner als invité meebrengen. Alhoewel ik toen nog vrijgezel was en meestal als single op recepties en party’s verscheen, was vooral Erna geïntrigeerd omdat ik zo snel mijn aanwezigheid met twéé personen bevestigde. Nieuwsgierig wie die partner wel kon zijn werd op voorhand al eens discreet gepolst. Maar ik bleef mysterieus en voelde de spanning en nieuwsgierigheid bij mijn vrienden toenemen.
De avond zelf stapte ik stipt op het afgesproken uur alléén binnen. “Excuses, mijn invité heeft een beetje vertraging” loog ik, om een afgesproken scenario niet al te vroeg te verraden.
En inderdaad, een kwartiertje later kwam een man binnen, ongeveer twee jaar ouder dan ons, begroette mij en het gezelschap en nam plaats aan onze gereserveerde tafel ! Ik stelde mijn genodigde voor als de heer Paul Metz uit Sluis. Maar onmiddellijk zag ik Erna bevriezen bij het horen van die naam.
“Ben jij die bekende uit Sluis ?”, vroeg ze trillend van emotie en zichtbare afschuw.
Want Paul Metz was in die tijd overbekend als de “Sexkoning” van Sluis met wel zeven sexshops verspreid over de gemeente. Ik had hem uitgenodigd voor de gimmick, voor de gein, eigenlijk om vooral Erna een beetje te choqueren, wetende hoe zij huiverde voor alles wat dergelijke kant uitging.
Ik had Paul Metz leren kennen als klant van Taptoe maar ook via een uitgebreid interview dat uiteraard gretig gelezen werd. Het was de tijd dat Sluis plots algemeen in de belangstelling kwam van Vlaamse bezoekers die de gezelligheid en het shopgehalte van dit stadje veelal als excuus gebruikten om ongegeneerd te passeren langs de etalages met allerlei onpreutse spullen, open en bloot te kijk.
Paul Metz bleek mij snel een zeer sympathiek en intelligent persoon te zijn, absoluut wars van vulgaire taal en niet bereid tot veel intieme details over zijn business, waarvan hij het exploderende succes zelf niet had verwacht. Hij kwam mij voor als een zakenman, ietwat aan de timide en voorzichtige kant. Maar hij bleef bescheiden in zijn doen, alhoewel inmiddels al enkele keren miljonair geworden. Hij woonde in Knokke en was pas gescheiden, zodat hij toen ook single was. Een ideale persoon om mijn gastvrije koppel eens te verrassen, wetende dat zijn voorafgaande reputatie absoluut niet strookte met zijn persoonlijkheid en innemend charisma.
Om het verhaal af te sluiten: het werd een onvergetelijke en vooral boeiende avond met gesprekken die vooral Erna normaal uit de weg ging, maar die zij nog lang daarna koesterde als haar meest speciale verjaardagsanecdote…

Piet De Baets