• Waarschoot
24/12/2021

De 50ste jaargang van Taptoe is onlangs begin december ingegaan. In het artikel over de geschiedenis stonden een paar leuke anekdotes (het geheimzinnige beest, de fietsenverkoop van Danny Vergauwe, enz.). Maar ondergetekende heeft nog een massa andere anekdoten en speciale gebeurtenissen in het geheugen, waarmee nog vele bladzijden van Taptoe zouden kunnen gevuld worden. Nu en dan zal hier nog eentje worden opgehaald dat de moeite van het vertellen waard is. Zoals het volgende bijvoorbeeld. (PDB)

Unic Waarschoot moest openingsreceptie afgelasten wegens bouwovertreding.

In april 1978 was in Waarschoot de plechtige opening gepland van het eerste warenhuis, dat toen nog de ‘UNIC’ noemde (nu Carrefour Market). Toen gingen openingen van nieuwe zaken nog gepaard met een receptie, champagnedrink, speeches van zaakvoerder en burgemeester en werd zowat het hele schepencollege, de kennissenkring en het halve klantenbestand daarop uitgenodigd.
Zaakvoerster Mevrouw De Smet-Ryckaert, na 43 jaar nog steeds de onvermoeibare leidster van dit druk bezocht etablissement, had zich speciaal voorbereid op deze plechtigheid. Haar publiciteit (in Taptoe) was met aantrekkelijke openingsacties al twee weken na elkaar verschenen en haar toespraak had ze al diverse malen gerepeteerd (foto).
In de marge is het interessant om weten dat de toenmalige Unic in een splinternieuw groot gebouw zou geopend worden. De jarenlange bouwwerf met parking was pas enkele weken vroeger klaargekomen en de tijd nadien was aan het opstellen en vullen van de rekken besteed. Een gigantisch werkje dat net op tijd voor de openingsreceptie was afgewerkt.

Anticlimax

Maar de nakende feestvreugde sloeg plots om in een hallucinerende climax. Een “inspecteur van gebouwen” was enkele dagen tevoren langsgekomen en had de oppervlakte van het warenhuis met enkele vierkante meters te groot bevonden... Volgens de toenmalige wetgeving mocht de publieksruimte maximaal 750 m2 groot zijn en het aanpalende magazijn 250 m2. Samen 1.000 m2. Maar de opmeting gaf 1.070 m2 als uitslag, 70 m2 te groot.
Gevolg: een proces verbaal werd opgemaakt met een kil verbod om te openen !
Alles moest onmiddellijk ‘on hold’ worden gezet. Receptie en opening dus afgelast. Koppen met juristen en adviseurs werden ijlings bij elkaar gestoken. Mevrouw De Smet kreeg de raad om onmiddellijk de wet te volgen en 70 m2 gebouw zo snel mogelijk af te breken. Dat gebeurde dan ook in ijltempo. Men had daarvoor een stuk van het magazijn, niet open voor publiek, uitgekozen zodat een en ander weinig hinder meebracht voor het gevulde warenhuis zelf.
Bijna niet te geloven, maar Unic Waarschoot ging met een vertraging van slechts 8 dagen alsnog open! Op bijgaande foto van de receptie destijds was - behalve in speeches - nog weinig van het gewezen debacle te merken. Alles was weggespoeld en de Unic ging een ongemeen succes tegemoet. Het avontuur van de afbraak was groot in de nationale pers verschenen en had achteraf gezien voor een gigantische publiciteit gezorgd.
Later in de geschiedenis van dit Waarschootse warenhuis werden nog vele muren en ruimtes bijgebouwd. De Unic had succes, nam een tweede parking in gebruik en veranderde diverse keren van naam. Van GB met rode bol, naar GB partner, later Carrefour en nu Carrefour Market. En ondertussen leidt dochter Els een Carrefour in Oostakker en kleinzoon Yannick (3de generatie) de Carrefour in Eeklo.
“We kunnen ons geen leven buiten de winkelrekken voorstellen", zeggen moeder, dochter en kleinzoon in koor.

Piet De Baets