• Maldegem
01/02/2016

In november 2008 kwam Ardian Gjonpalaj naar België. Zijn vrouw en twee dochters volgden hem in mei 2009. Nadat ze al die tijd in Maldegem verbleven, riskeren ze nu om het land te worden uitgezet. Enkel Mileva Gjonpalaj, die verloofd is met Maldegemnaar Frederic Bondeel (25), mag in België blijven.

‘Mijn vader kwam naar België om ons een betere toekomst te geven’, zegt Mileva Gjonpalaj (21), die in mei 2009 samen met haar moeder Vitore Gjonpalaj (41) en zus Damjana (15) in Maldegem aankwam. ‘Eerst verbleef mijn vader in een asielcentrum tegen Halle en daarna verbleef hij met ons in het OCMW-huis in Tielt. Het is daar dat ook mijn zusje Megi (5) geboren werd.’ ‘Daarna verhuisden we naar de Oud-Strijderslaan in Maldegem’, aldus Mileva Gjonpalaj, die nu verloofd is met Maldegemnaar Frederic Bondeel en met hem twee kinderen heeft. ‘We wonen in de Bogaardestraat. Onze zoon Matheo is 2 jaar en acht maanden en mijn dochter Alexia is 5 maanden oud.’ Eind vorig jaar werd vader Ardian Gjonpalaj opgepakt en momenteel verblijft hij in het gesloten centrum van Zaventem. ‘Het kan toch niet dat dit gezin wordt uitgewezen en dat moeder Vitore , vader Ardian en de zussen Damjana en Megi worden gescheiden van hun zus Mileva, die getrouwd is met onze kleinzoon Frederic’, zeggen Rita Van Houcke en Gerard De Metsenaere, die in de Marktstraat in Maldegem wonen. ‘Dat zou echt een trauma zijn voor dit gezin. Onze achterkleinkinderen Matheo en Alexia en hun grootmoeder Vitore zullen elkaar dan immers niet meer zien.’ ‘Indien mijn vader in België zou mogen blijven, mag hij meteen aan de slag bij opkoper Johnny Sneppe in Sijsele’, aldus Mileva Gjonpalaj. ‘Zelf ben ik afgestudeerd als kinderverzorgster aan het KTA in Brugge en tot aan mijn tweede zwangerschap werkte ik bij Ukkie-Pukkie in Adegem. Mijn zus Damjana zit in het atheneum in Eeklo en mijn zus Megi volgt les aan het atheneum in Maldegem. Megi is hier geboren en heeft zelfs geen Albanees paspoort. Je kan haar toch niet terugsturen naar Albanië?
(Michel Wijne)

Maldegemnaar Frederic Bondeel, zijn verloofde Mileva, hun zoon Matheo en dochter Alexia, mama Vitore en Maldegemnaars Gerard De Metsenaere en Rita van Houcke met Megi Gjonpalaj, die hier geboren werd.(foto: ©MW)