• Eeklo
  • Sint-Laureins
20/03/2017

Zij was een volksfiguur en ging over de tongen zonder dat ze het zelf besefte of wilde. Gekend door alle Eeklonaars die achter haar rug lonkten, fantaseerden of oneerbiedig floten. De mannequin van de straat, zelfs toen ze al 75 was...
Veertien dagen geleden overleed Liliane Belleter in het Zomergems rusthuis op 90-jarige leeftijd. Nooit werd ze geïnterviewd of voor een gesprek gestrikt. Tot in 2002. Door Taptoe.


Ze was de echtgenote van een der bekendste oud-leraren van het Eeklose Sint-Vincentiuscollege. Duizenden studenten volgden ooit een uur per week wetenschapsles bij Cyriel Van den Bouchaute, bijnaam ’t Regentjen, waar soms wel eens een experiment met een knal mislukte. De man overleed einde 2006. Zijn persoonlijke vriend en vertrouwensman, oud- premier Wilfried Martens, zat vooraan in zijn begrafenis. Cyriel werd 83.


Als zijn echtgenote hem ’s middags zijn boterhammen bracht, veerde gans de klas reikhalzend recht om een glimp van haar door het raam op te vangen.
Haar bijnaam was “Miss Oostveld” of “Miss Over d’IJzers”, omdat zij (samen met man en dochter) in de Oostveldstraat woonde, in de volksmond de wijk over de sporen (d’ijzers) van het Eeklose station (richting Lembeke).
Haar echte naam kende niemand. Was ook niet nodig. Weinigen durfden haar aan te spreken, maar des te meer werd naar haar gelonkt, als zij met (ultra korte) minirok, spannend truitje en lange blonde haren op haar minifietsje door Eeklo reed, als een kopie van Brigitte Bardot, het toen legendarische Franse sekssymbool. 
Dat was in de jaren zestig, en toen was deze Eeklose Miss al 40. Maar nog lange jaren zou haar  leeftijd op maximum dertig lijken stil te blijven staan, al waren schoonheidsingrepen toen nog niet zo populair. Ze blééf er maar jong uit zien en hoe zij dit jeugdig imago schijnbaar kon bevriezen, bleef voor Eeklo een raadsel. Maar uit respectvol ontzag voor streng lijkende echtgenoot Cyriel, dierf ook niemand naar haar geheim polsen.


Tot het jaar 2002.
Wijzelf en toenmalige hoofdredacteur Marc Van Hulle vroegen opnieuw een interview met Miss Oostveld. We hadden dat al een tweetal keer vroeger gedurfd maar echtgenoot Cyriel stelde telkens om een of andere reden zijn veto.
Nu kwam er tot onze grote verrassing uit die richting een positief teken en met duizenden vragen, de vragen die alle Eeklonaars zich wellicht al jarenlang stiekem zélf stelden,  trokken wij met een broek vol spanning en durf naar de Oostveldstraat…
Op blz. 10 vinden geïnteresseerden een beknopte samenvatting van dat legendarische en vooral exclusieve interview. Onthoud vooral dat Miss Oostveld op dat ogenblik al 75 was. Voor ons  blijkt het - nu 15 jaar later - eerder een voyeuristische kijk van twee jonge gasten in het leven van een would-be sexy dame, zich weinig storend aan de publieke speculaties over haar figuur.
 

-----------------
HAAR ECHTGENOOT:
 “ALS JE JONG EN MOOI BENT, MAG JE HET TONEN”
Oud-collegeleraar Cyriel Van De Bouchaute genoot zichtbaar van het gesprek dat Taptoe voerde met zijn flamboyante maar lieve echtgenote. We wilden dan ook wel eens weten hoe hij aankeek tegen de op zijn minst opmerkelijke verschijning van zijn wederhelft. Het antwoord was even spontaan als liefdevol: “Ik ben gehuwd met een moderne, jong uitziende vrouw en dat was een stijl die volkomen bij haar past. De manier waarop Liliane zich kleedt, stoort me geenszins. Integendeel, als je jong en mooi bent, mag je dat ook tonen, vind ik.  En neen, ik heb nooit geprobeerd om haar af te remmen. Dat zou haar diep ongelukkig gemaakt hebben, en dat wilde ik zeker niet.”
-----------------

Al jarenlang is ze een opvallend beeld in het Eeklose verkeer. Lang blond haar, slank, opvallend en licht uitdagend gekleed. Minirok, blote mooie benen, bruingebrand… en steevast op haar witte minifiets. Iedereen in Eeklo kent haar als "Miss Oostveld" of "Miss Over d’ijzers" omdat ze al gans haar leven in de Oostveldstraat woont ("over d'ijzers" zeggen ze in Eeklo). Niemand durfde haar spontaan aan te spreken. Ze leek wat wereldvreemd, wat afstandelijk voor de Eeklonaar. Maar honderden fantaseerden en wilden graag meer weten over haar. Over haar dieetprogramma, haar dagelijkse bezigheden, haar gewicht, of inhoud van kleer- en schminkkast. Haar leeftijd misschien? Maar niets, nooit een interview. Terwijl de nieuwsgierigheid klom. De Taptoe-redactie lag al jaren op de loer…, maar even lang werd de boot afgehouden. Tot we enkele weken geleden toch groen licht kregen voor een heel openhartig gesprek met de vrouw die iedereen kent, maar waarover zeer weinig geweten is. Tijdens het interview week echtgenoot Cyriel geen moment van haar zijde, maar hij liet zijn wederhelft vrijuit praten. "Vraag maar op!" zei ze uitnodigend, en daarvoor moest ze ons geen twee keer pramen!
TAPTOE: We zullen maar beginnen met een zeer onbeleefde vraag: hoe oud bent u eigenlijk? Mogen we dat vragen?
Liliane Belleter: "Lap, dat had ik nu verwacht zie! Als er nu één ding is wat ik niet graag verklap, is het mijn leeftijd. Trouwens, ze weten het toch allemaal. Maar ik laat u nog een beetje in het ongewisse. Weet je dat ze me op straat nog altijd naroepen? En soms fluiten ze nog ook. Vroeger gebeurde dat meer, met die jonge kadetten die van school kwamen of wanneer ik voorbij een bouwwerf passeerde waar metsers aan de slag waren."
TAPTOE: En stoort u dat?
Liliane: "Neen, helemaal niet. Integendeel, ik heb het wel graag. Maar ik zal nooit reageren op reacties. Trouwens, ook het feit dat ze me Miss Over d’IJzers of Miss Oostveld noemen, deert me niet. Oh ja, ik weet het wel, maar het rolt zo van mijn rug.  (lacht)"
TAPTOE: Ondertussen kennen we nog altijd je leeftijd niet? Maar we wedden dat je meer dan vijftien jaar kunt liegen…
Liliane: (lacht geheimzinnig, maar geflatteerd) "Ik zeg enkel dat ik twintig jaar was toen ik in 1948 met Cyriel trouwde, de rest moet je zelf maar uitzoeken…"
TAPTOE: Wat is dan je geheim? Wat doe je om er zo goed te blijven uitzien?
Liliane: "Dat is een combinatie van factoren. Ik heb het geluk van een goede gezondheid, dat is het voornaamste. Voorts geniet ik van alles, maar steeds met mate. En ik werk dagelijks aan mijn conditie. Ik rijd niet met de auto, dus ik ben wel verplicht om de fiets te nemen. Je mag ervan uitgaan dat Cyriel en ik gemiddeld zo’n veertig kilometer per dag fietsen! Bovendien neem ik elke morgen, na het ontwaken, een koude douche en doe ik een tiental minuutjes gymnastiek op de hometrainer, het roeiapparaat en andere toestellen.  Ik voel me goed en fit, dat merk je wel."
TAPTOE: Let je speciaal op je voeding?
Liliane: "Ik heb zeer veel wilskracht en ik hou me dus vaak in. Daar ben ik eigenlijk wel maniakaal in, hoor. Zo zal je me niet vlug zien snoepen, want daar krijg ik puistjes van (lacht). ’s Morgens eet ik vooral een yoghurtje, ’s middags eet ik normaal, maar verkies vaak slaatjes, rauwkost of vis liever dan varkensvlees, want dat eet ik nooit. En ’s avonds smul ik dan nog wat fruit of yoghurt, of een lichte maaltijd. Ik drink nooit koffie en rook geen sigaretten. Een glaasje wijn of champagne kan wel bij gelegenheid, maar meestal blijft het bij water of fruitsap. Ik beken wel dat ik soms mijn "kuren" krijg: het gebeurt al eens dat ik een volledige taart of een pak chocolade in één keer naar binnenwerk. Maar dan is het ’s anderendaags steevast appeldag…" (lacht)
TAPTOE: Waar stopt de weegschaal?
Liliane: "Nog zo’n vraag die ik verwacht had. Ik weeg vijftig kilo, meet 1,63 meter en heb een maatje 36, de kleinste mannequinmaat. U begrijpt dat ik daarmee in de klassieke damesmodewinkels niet echt aan mijn trekken kom."
TAPTOE: Waar koopt u dan wel uw kleren? Want u bent nog steeds jong en excentriek gekleed, we herinneren ons zelfs nog dat u destijds in de streek de minirok propageerde!
Liliane: (schatert het uit) "De minirok, waar is de tijd! Voor mijn kleren ga ik voornamelijk naar Gent of Antwerpen en pik ik het meest opvallende uit de rekken in de gewone winkels. Cyriel moet me zo’n vier keer per jaar, eens per seizoen, naar ginder voeren en dan mag hij zich uitleven in de boekenwinkels terwijl ik inkopen doe. Ik moet hem daarvoor niet achter mijn gat hebben… (knipoogt). Voor de aankoop van mijn kleren, doe ik mijn zin. Cyriel weet ook wel dat ik niet overdrijf, want wie tegenwoordig de excentrieke mode wil volgen, loopt bijna niet meer gekleed. Je moet bij mij geen piercings of tattoos meer verwachten, dat is voor de jeugd. Ik loop ook niet meer met mijn navel bloot. Maar ik probeer wel nog ieder seizoen in het nieuw te zitten. Ook met mijn lingerie."
TAPTOE: Uw kleerkasten puilen allicht uit?
Liliane: "Ik geef toe, ik moet af en toe eens iets wegdoen want al mijn kleren moeten in vier kleerkasten kunnen. Maar let op, haute couture is niet aan mij besteed, dure merken evenmin. Dat is voor de artiesten, dat is niet voor mij. Trouwens, ik laat ook vaak mijn kleren maken: ik teken ze zelf uit, naar een model dat ik ergens heb zien hangen, kies dan de stof en laat het maken. Dat is exclusief, persoonlijk én betaalbaar. Ik heb al jaren mijn eigen naaister."
TAPTOE: Over betaalbaar gesproken: besteedt u geen klein fortuin aan cosmetica?
Liliane: "Vrouwen die roken of drinken, die verteren toch ook een pak geld op jaarbasis? Kijk, ik ga één keer in de maand naar het schoonheidsinstituut, maar ik sta wel dagelijks twee uur voor mijn spiegel: één uur ’s morgens en één uur ’s avonds. Cosmetica gebruik ik, net zoals alle vrouwen, maar met mate. Ik gebruik zeer weinig schmink, want mijn bruine teint heb ik van de zon en de zonnebank. Ik koop vooral verzorgende crèmes, die mijn huid jong houden. En zoals u ziet, doen ze goed hun werk! Die zorg voor mijn lichaam heb ik al van jongsaf aan, zelfs toen ik nog op kostschool zat. Mijn lichaam verzorgen, dat is zoals me aankleden. Zo vanzelfsprekend vind ik dat."
TAPTOE: Zou u een facelift overwegen?
Liliane: "Nooit! Dat zou ik niet doen, het moet naturel blijven. En wat ben je met een gezichtje van twintig, als je handen en de rest van je lichaam je ware leeftijd niet kunnen verbergen?"
TAPTOE: Heeft u last van cellulitis?
Liliane: "Neen, ik ben er het levend bewijs van dat je deze ouderdomskwaal perfect kunt vermijden door dagelijks te fitnessen en te fietsen."
TAPTOE: Bent u een echte blonde?
Liliane: "Jazeker, ik zal het u tonen." (Ze staat op, buigt zich voorover en gooit haar blonde lokken naar voor zodat we aan de haarbasis de echte, blonde kleur zien). "Blond is mijn basiskleur, maar af en toe bemerk ik nu ook al eens een grijs haartje. Hoewel dat zeer beperkt is, ik denk dat dat komt omdat ik zeer veel wortelsap drink. Zeker één liter per dag. Dat geeft een bruine huid…" (lacht)
TAPTOE: Heeft u nooit gedroomd van een carrière als zangeres, model of als… miss?
Liliane: "Ik kon destijds zeer goed zingen en mandoline spelen, en ik wilde naar het conservatorium gaan. Maar mijn moeder heeft daar altijd haar veto tegen gesteld. En wat die missverkiezingen betreft: die bestonden nog niet in mijn tijd, en nu kijk ik er graag naar op televisie. Maar of ik daaraan zou meegedaan hebben? Ik weet het niet, ik had me wellicht nuttiger kunnen maken in de mode- of zangwereld. "Ik ben mijn hele leven thuis gebleven om voor mijn man en mijn dochter te zorgen en ik heb daar heel veel voldoening van gehad.”
TAPTOE: Kreeg u vroeger al veel aandacht van de jongens?
Liliane: "Met mijn blond haar was ik wel een opvallend type, maar ik zat op pensionaat en daar waren geen jongens.... Ik was de dochter van een rijkswachter die regelmatig van post diende te verhuizen en zijn gezin telkens meenam. Oorspronkelijk ben ik een Oostendse, maar  in Eeklo ben ik blijven plakken, want daar, op mijn zeventiende ontmoette ik mijn eerste lief, waarmee ik meteen ook trouwde: Cyriel. En dat heb ik me nog geen moment beklaagd."

TAPTOE: Bedankt voor dit lang gekoesterde, openhartige gesprek.
Piet DE BAETS/
Marc VAN HULLE