• Aalter
03/10/2016

Wat Roland Hurtecant op sportief gebied al allemaal realiseerde, spreekt meer dan tot de verbeelding. Zijn laatste stunt dateert van deze zomer. Samen met zijn fietsmakkers Faustino Giudici en Raf Verhelst fietste hij van Marina die Leuca in de hiel van Italië naar Nordkapp in Noorwegen. Een fietstocht van liefst 6.811 kilometer, een zesde van de aardomtrek!  Nog voor het einde van dit jaar wil hij ook 205 keer de Mont Ventoux opgereden hebben…


Vleeshaak
“Op 18 juli begonnen we aan onze tocht Marina di Leuca — Nordkapp”, vertelt Roland Hurtecant. “We schoten goed op, en een dag eerder dan gepland passeerden we door onze regio. Zo kon ik op 8 en 9 augustus bij mij thuis overnachten.” 
Tijdens zijn korte stop in Aalter werd hij door de gemeente gehuldigd en ontvangen in Café ‘De Hert’ in Bellem. Ook bij de doortocht in Brugge werd hij voor zijn unieke prestatie(s) in de bloemetjes gezet. 
Maar de stop in Bellem hypothekeerde bijna zijn mooie fietstocht. 
“Ik maakte van de tussenstop in Bellem gebruik om in mijn garage mijn fiets wat te reinigen”, vertelt Roland. “Ik hang mijn fiets daarvoor altijd aan twee grote vleeshaken. Toen ik opkeek, ging het mis. Ik bleef met mijn oor hangen aan een van de vleeshaken. Het bloed vloeide rijkelijk. Daarna moest ik tien dagen fietsen met een grote pleister op mijn oor. (lacht)” 
Het ‘ongevalletje’ in zijn garage had gelukkig geen verdere invloed op Rolands fietsprestaties. Op 3 september kwamen hij en zijn fietsmakkers na een fietstocht van dus liefst 6.811 kilometer aan in Nordkapp.


Sportman pur sang
Roland Hurtecant, inmiddels 77, behoort tot het soort mensen die goed zijn in elke sport. Zo was hij in zijn jonge jaren ook een talentvolle voetballer. 
“Ik speelde toen bij de reserven van SV Oostkamp en maakte er het meeste goals van allemaal. Ik mocht uiteindelijk nooit meedoen met de eerste ploeg en besloot dan maar uit colère om een andere sport te gaan beoefenen”, vertelt Roland. 
“Het was zo dat ik in 1965 op 26-jarige leeftijd terechtkwam bij WTC De Breydelzonen in Brugge. Ik was net getrouwd en zag in de krant een berichtje over die wielerclub. Flor Kellner was er toen secretaris. Ik vergeet zijn woorden nooit. Hij zei tegen mijn vrouw: ‘Jeanine, dien Hurtecant die hier juist geweest is, ofwel is het allemaal bluf, ofwel gaat hij ze allemaal verslaan’.” 
“Bij de Breydelzonen zaten er een paar serieuze kleppers. Fervente aanhangers van het langeafstandstoerisme. Mannen die lang op de fiets zaten en niet bang waren om een nachtje door te fietsen. Ik voelde mij daar onmiddellijk door aangetrokken en algauw nam ik deel aan zogenaamde Diagonaaltochten zoals “De Panne-Maaseik-De Panne”: 530 kilometer.”


Moskou-Vladivostok: 
9.580 km


Zijn rit van het zuiden van Italië naar het noorden van Noorwegen is nog maar net achter de rug, of Roland Hurtecant broedt alweer op een volgende uitdaging. 
“Volgend jaar, in 2017, zou ik graag van Moskou naar Vladivostok fietsen”, zegt de Bellemse wielerfanaat. Vladivostok, tegen Japan, ligt 9.580 km van Moskou. Dat zou voor Roland wel een recordtocht  kunnen worden. Met de auto is het aan 73 km/u gemiddeld al minstens 6 dagen rijden. Volgens ons gaat het met de fiets toch wel 10 x minder vlug, tussenstops en slapen meegerekend. We hopen dat Roland niet van plan is om de tocht ook nog eens in de omgekeerde richting terug te doen, want dan zouden we hem wel eens een jaar kunnen missen…


Roland Hurtecant zelf blijft bij dit alles nuchter optimistisch. “Onze rit Marina di Leuca - Nordkapp was gewoon een goede voorbereiding,” zegt hij ons. 
Wij duimen mee, Roland! 
(Michel Wijne)