• Eeklo
03/07/2022

Er waren al langer geruchten op Facebook, maar nu is de bevestiging officieel. AD Delhaize in centrum Eeklo, in de volksmond ‘kleine’ Delhaize genoemd, moet volgend jaar tegen 1 mei sluiten wegens einde huurcontract.
De consternatie bij directie en personeel is compleet. Niemand had dit verwacht, zeker de uitbaters, familie Last uit St.Jan-in-Eremo, niet.
Wat er in de plaats komt is niet geweten. De plaatselijk directrice drukt ons wel op het hart dat er in de winkel zelf niets zal veranderen tot half volgend jaar. Alle personeelsleden blijven gemotiveerd om de zaak mooi te blijven uitbaten. Dat er momenteel een paar rekken leeg staan is louter toeval en zorgt voor twijfel bij klanten, maar dat is een louter logistiek probleem van tijdelijke aard. Rekken blijven aangevuld worden wordt ons verzekerd. “Zoals bij al onze collega’s in de warenhuisbranche is er hier en daar soms wat vertraging in de aanvoer, maar dat is steeds van korte duur.”
Wat de eigenlijke aanleiding is voor de huuropzeg door de twee eigenaars in Brussel is niet geweten. Alleen bestaat het vermoeden dat er tussen hen geen eensgezindheid in de toekomststrategie zou zijn.

Nopri
De grote eigendom is zeer centraal gelegen in centrum stad, naast het vredegerecht, en beschikt over meer dan 2.000 m2 magazijn en winkelruimte. Achteraan ligt een grote parking voor 40 wagens, bereikbaar via de Raamstraat, met een rechtstreekse tweede ingang naar het warenhuis.
Ooit was daar meer dan 50 jaar lang het warenhuis Nopri gevestigd onder de leiding van familie Inslegers, nadien Cash & Fresh, en sinds het jaar 2008 de huidige AD Delhaize. Het huidige huurcontract werd reglementair 3 x 9 jaar vernieuwd en dus kon op het einde van de laatste negen jaar de huur reglementair worden opgezegd of hernieuwd. Waarom dit laatste niet is kunnen gebeuren is een raadsel voor alle betrokkenen.
De familie Last behoudt in elk geval de uitbating van hun bloeiende Proxy Delhaize in St.Jan.
De twee zaken hebben immers met elkaar geen verband.
Iedereen hoopt dat de klanten van de ‘kleine’ Delhaize verder trouw hun geliefkoosd warenhuis in het centrum van Eeklo zullen blijven bezoeken. “Het zou vooral een steun en grote dank betekenen voor het personeel dat verder gemotiveerd tot half volgend jaar hun uiterste best wil blijven doen”, zo sluit onze woordvoerster nog af.

Piet De Baets