Met het heruitgraven van de Zonnekreek heeft het Meetjesland er opnieuw een kreek bij. De kreek, halfweg vorige eeuw opgevuld met bagger uit het Leopoldskanaal, werd de jongste weken opnieuw uitgegraven. In de komende weken volgt het herstel van een andere kreek.

De Zonnekreek ligt in de Beoostereedepolderdijk, vlakbij het Vuil Poelke. “De kreek is eigendom van Natuurpunt” zegt Wim Slabbaert, secretaris van Natuurpunt Meetjesland. “Het heruitgraven van de kreek is een belangrijke stap in de strijd tegen de wateroverlast in de buurt. Door de ingreep is er meer buffercapaciteit voor regenwater. De hele klus werd uitgevoerd volgens de historische kreekprofielen. Dat betekent dat de kreek hersteld werd in haar oorspronkelijke staat. Het is ons te doen om het bodemreliëf. Daar liggen zaden van planten van de jaren 1950 onder het bagger. Sommige zaden wachten reeds jaren op een geschikt moment om te kiemen. Natuurpunt hoopt dan ook op de terugkeer van enkele verdwenen plantensoorten in en langs de Zonnekreek.”
Voor deze ingrijpende klus werkte Natuurpunt samen met een plaatselijke landbouwer en met de Generale Vrije Polder. Minister Schauvliege (CD&V) zorgde voor de subsidies, terwijl ook het gemeentebestuur van Sint-Laureins volgens Natuurpunt achter het herstel van de kreek staat.

(LK)