Het zal nog niet eerder voorgevallen zijn in de wereld van België’s mooisten. Terwijl Miss België 2017 - Romanie Schotte - in november onze kleuren gaat verdedigen bij Miss World, moet normaal ook iemand van haar collega’s afgevaardigd worden naar Miss Universe dat doorgaat in Las Vegas op zondag 26 november a.s. Daarvoor komt dan normaal de eerste of (bij belet) de tweede eredame in aanmerking. Dit jaar echter werd Liesbeth Claus uit Bassevelde - bij de jongste verkiezing net naast het podium als derde eredame - door het Miss België comité aangeduid om naar Los Angeles te vertrekken. Daar moet Liesbeth tussen 80 andere internationale schoonheden uit evenveel landen strijden om het kroontje van de mooiste van het universum binnen te halen.
Miss Universe is een van de schoonheidswedstrijden die de meeste publiciteit krijgt in de wereld. De laatste Miss Universe was (in 2016) Iris Mittenaere uit Frankrijk. In 1996 kwamen de rechten van de verkiezing in handen van de schatrijke Amerikaanse zakenman en huidig president Donald Trump. Sindsdien is de tanende belangstelling weer flink opgekrikt en blijft het programma onverminderd populair in vele delen van de wereld. De hoogste plaats die een meisje uit België ooit haalde was vijfde in 1981 met Dominique van Eeckhoudt.
Waarom Liesbeth nu deze voorkeur van het Miss België comité kreeg, weet niemand. Zijn de twee andere eredames belet? Zijn ze in ongenade gevallen? Een persnota gewaagt van “aangeduid omwille van haar onvoorwaardelijke inzet. Zij zal er tijdens de wedstrijd ongetwijfeld uitpakken met een dans, haar grote passie die ze reeds etaleerde in talrijke videoclips en bij concerten van onder meer Cody Simpson”.
Liesbeth (20) zelf is compleet verrast en  terzelfdertijd intens gelukkig met deze uit de lucht gevallen kans. Zij  studeert voor bedrijfsmanagement in Gent en komt net terug van een vakantie in Egypte waar ze met de finalisten van Miss België 2018 fotoshoots ging maken.
“Ik vertrek twee weken op voorhand”, vertelt ze ons. “Maar mijn ouders komen voor het laatste weekend ook over. Ondertussen let ik een beetje op mijn voeding, en doe aan sport voor een strakker lijn. Stress voel ik nog niet, maar dat komt ginder wel.”

Gevraagd met welke ambities ze vertrekt blijkt een plaats in de eerste 15 wel een optie.
Haar ouders baten op het Eeklose Krugerpark ‘Flanders Fruit’ uit. Nu al worden ze dagelijks overrompeld met vragen over hun knappe dochter.

Piet De Baets