Zeer regelmatig druppelen nu politieke nieuwsjes door voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober aanstaande. Laatste in de Eeklose reeks is Paul Verstraete (61), voormalig AVS-nieuwslezer, die na zijn politiek debuut bij SMS als gemeenteraadslid na zes jaar naar NV-A overstapt en daar de vijfde (verkiesbare) plaats aangeboden krijgt. Een heus wit konijn in de rangen van kopvrouw Hilde Lampaert (met burgemeester-ambities) en voorzitter-architect Danny Plaetinck, die zondag hun volledige lijst bekendmaakten met 27 kandidaten.

Wat Paul nu heeft aangezet tot deze overstap wou Taptoe natuurlijk uit eerste bron horen.

Paul Verstraete: “Eigenlijk twijfelde ik zes jaar geleden al behoorlijk en voerde toen al gesprekken met NV-A. Ik kom uit een sterk Vlaams nest, maar de aantrekkingskracht van een nieuwe, politiek neutrale, burgerbeweging voor Eeklo charmeerde mij toen net iets meer. Ik vond in de partij gelijkgestemden en vrienden en fungeerde zowat als dooppeter die ook de naam SMS (Stad Met Stijl) op de kaart zette.”
Taptoe: Je hebt destijds AVS opgegeven voor uw politieke carrière, je kon dus nu terug?
Paul Verstraete: “Dat klopt maar heb ik nooit overwogen. AVS is een afgesloten hoofdstuk, al kom ik er wel nog regelmatig langs voor een paar klusjes. Mijn zus Sylvia is daar nog steeds nieuwsanker. Maar dit jaar is het 10 jaar geleden dat mijn vader (kunstenaar en lesgever Luc Verstraete, nvdr) overleed. Het lijkt me een mooi eerbetoon om zijn uitgesproken Vlaamse idealen mee uit te dragen in de Eeklose politiek. En waar kan dat beter dan bij N-VA?”
Taptoe: Specifieke politieke ambities?
Paul Verstraete: “Niet echt. Alhoewel ik heb ervaren dat je vanuit de oppositie niet veel kunt doen. Laten we dus hopen dat ik met NV-A in een meerderheidscoalitie kan fungeren. Daar zal ik vooral op mijn favoriete onderwerpen als cultuur, communicatie, onderwijs en toerisme toezien. En wie weet ook op seniorenproblemen, ik ben al sinds een jaar met pensioen…(lacht). Eén ding uit mijn AVS verleden had ik toch graag ooit eens verwezenlijkt gezien, namelijk dat de zitting van de gemeenteraad via streaming thuis op computer, IPad of smartphone live kan gevolgd worden. Ik stelde dat al eens voor maar werd afgewimpeld…”
Taptoe: Wie moet voor u kiezen?
Paul Verstraete: “Oei. Dan moet ik wel aan whisful thinking doen, natuurlijk. Dan moet ik hopen op de sympathie van de échte Eeklonaar, van Vlaams gezinde geesten, van vroegere AVS kijkers, ex-leerlingen van College OLV Ten Doorn, waar ik 36 jaar les gaf (Paul heeft een diploma Germaanse filologie, nvdr) en bij cultuurminnende academie-vrienden. We zien wel...”
In 2012 werd Paul Verstraete verkozen met 318 stemmen op een vierde plaats bij SMS, een gemiddeld aantal stemmen voor kandidaten op derde tot zesde plaatsen op alle lijsten.

Piet De Baets

 

Politieke verrassingen

Tussen de politieke nieuwsjes die met mondjesmaat doorsijpelen, vallen enkele verrassingen op. We geven ze op een rijtje.

  • Marc Windey (SMS) die zijn algemeen verwachte koppositie afstaat aan Luc Vandevelde en zichzelf als lijstduwer ziet. Wie is nu de échte burgemeester-kandidaat?
  • Michel De Sutter, bij vorige verkiezingen nog lijsttrekker op kop van NV-A, die overloopt naar SMS, waar hij zich met een 14de plaats tevreden stelt, terwijl Danny Smessaert (CD&V) die ook overloopt naar SMS, maar daar wél de derde (verkiesbare) plaats krijgt…
  • Freddy De Puydt, schepen voor SP.A, die na lang twijfelen (hij is 75) beslist terug op te komen in 2018, maar door zijn partij eerst nog moet ‘gewogen’ worden voor welke plaats. Uiteindelijk kiest de meerderheid vorige zondag om hem de kopplaats te gunnen. Vorige verkiezingen was hij hun enig verkozene met 385 voorkeurstemmen.
  • Filip Lecomte (55), in 2012 verkozen bij het inmiddels plaatselijk opgedoekte Vlaams Belang, komt terug boven bij NV-A op de 8ste plaats.
  • Dominique Ghyselinck van de gelijknamige Mercedes-garage aan het Leen is een neofiet en opvallende naam op de pas gepubliceerde NV-A lijst op de 20ste plaats.
  • Koen Loete die zijn politieke tegenstrevers zenuwachtig maakt door tot nog toe niet in zijn kaarten te laten kijken. Niets lekt uit over zijn bedoelingen, connecties, kandidaten op de lijst en de (voor stemmenaantal cruciale) vraag of schepen-dokter Dirk Vandevelde nu wél of niet opkomt.
  • Groen dat eerst aankondigde dat schepen Bob D’Haeseleer niet de enige lijsttrekker zal zijn maar samen met  gemeenteraadslid Janick Smessaert bovenaan de lijst zal trekken. En kort nadien met twee witte konijnen uitpakt die tellen: Tom ‘Dice’ Eeckhout en Mátyás Blanckaert.
  • Bij Open VLD blijft het na de bekendmaking vorig jaar van de overstap (vanuit  CD&V) van schepen Ann Vandendriessche samen met gemeenteraadslid Janvier Buysse, verdacht stil. Ook daar voorlopig geen verder pottenkijken mogelijk.

Wordt allemaal vervolgd…
Piet De Baets