Voeding Meetjesland bestaat tien jaar en neemt een belangrijke plaats in in het economisch landschap van vandaag. De sector staat erg sterk in de regio.
’Voeding Meetjesland is een cluster van een tiental bedrijven’, vertelt Freddy Bertin, voorzitter van het Streekplatform Meetjesland. ‘Binnen onze regio blijkt de voedingsindustrie erg stabiel te zijn. We kunnen heel wat tewerkstelling aanbieden, groeien en evolueren nog elke dag. Daarom is het belang van de voedingssector in het Meetjesland ook bijzonder groot. Waar andere sectoren vandaag met belangrijke problemen te kampen hebben, kan de voedingssector goed standhouden.’

Tien jaar geleden richtte voormalig streekplatformvoorzitter Luc De Bruyckere, topman van Ter Beke, een Voedingscluster op. Deze omvatte met Campina, Imperial, Lima, Lotus Bakeries en Vandemoortele zes bedrijven. Na tien jaar activiteit is de groep uitgeroeid tot tien ondernemingen.
‘De sector blijkt een stabiele werkgever te zijn’, vult gedeputeerde Marc De Buck aan. ‘In het Meetjesland telt de voedingsnijverheid 142 bedrijven. Evergem heeft met 33 er het meest. Vaak gaat het om kleine ondernemingen waar het aantal werknemers erg beperkt is. Toch bieden zij bijna 3.000 arbeidsplaatsen aan.’
Absolute koploper blijkt de gemeente Aalter te zijn. Daar vinden zowat 800 mensen in loonverband een job. Eeklo en Evergem maken de top drie vol. In Maldegem zijn dan weer de meeste zelfstandigen en helpers werkzaam. De voedingssector heeft ook vandaag de dag, in tijden van algemene crisissituatie, plaats voor tal van nieuwe arbeiders.
‘Bij Lotus Bakeries in Lembeke werden vorig jaar 39 aanwervingen gedaan’, verduidelijkt Jan Vander Stichele van Lotus Bakeries. ‘Vandaag staan er zelfs zestien vacatures open.’ Een toestand die zowat in heel de sector vergelijkbaar is en resulteert in een honderdtal openstaande banen binnen de cluster. Vaak wordt er een beroep gedaan op parttime arbeidskrachten.
‘Wij staan hier erg open voor’, gaat Vander Stichele verder. ‘Ruim een derde van zowel bedienden als arbeiders zijn hier mensen die parttime werken. Door de malaise in de andere sectoren kunnen enkele knelpuntberoepen in de voedingssector zelfs vlot ingevuld worden’. Het gaat dan vooral om de eerder technische arbeidsplaatsen. ‘Om onze vacatures aan het grote publiek kenbaar te maken, hebben we een gezamenlijke website opgemaakt’, vertelt Eddy De Mûelenaere voorzitter van Voeding Meetjesland. (LK)