Fotograaf Vergauwe (Eeklo) maakt voor u dan maar een “lachende” versie gratis…

De tijd van “zeg eens cheese” of “en nu eens mooi lachen” voor de fotograaf lijkt voorbij. De nieuwe wet op de identiteitskaarten, internationale paspoorten en vreemdelingenkaarten heeft een einde aan dit grappig verzoekje gemaakt.
Althans alleen voor uw pasfoto. Daarvoor is het voortaan verboden om te lachen. De persoon op de foto moet er zo “natuurlijk mogelijk” uit zien, serieus en streng. Geen piercings, de oren bloot, gesloten mond, geen tand mag te zien zijn.  
Eigenlijk is hier het motto eerder: ‘hoe viezer je op de foto staat, hoe beter…’. Gelukkig heeft Gino Vergauwe daar iets op gevonden als tegenprestatie. Met een unieke investering als enige in het Meetjesland.

Geheim wapen
Een en ander heeft tot gevolg dat Fotograaf Vergauwe in de Eeklose Molenstraat 23 momenteel overrompeld wordt voor dit soort nieuwe pasfoto’s. Hij is dan ook al eeuwenlang bekend als hét adres voor deze pose die in twee minuten is geklaard. Want Gino Vergauwe heeft zowaar een ‘geheim wapen’ geïnstalleerd…
Hij geeft voortaan, naast acht verplichte officiële foto’s (voor de bediende van de burgerlijke stand), ook een apart gemaakte “lachende tegenversie” mee met zijn klanten, nog eens acht. En bovenop nog een vergroting van 15x20 cm ook. Maar dat deed hij altijd al het laatste jaar.
Het mooiste exclusieve cadeau echter, de toegevoegde waarde waar zijn klanten weg van zijn, is van een heel andere orde. Met zijn pasfoto-computer kan Vergauwe u nu automatisch retoucheren (fotoshoppen)! Met andere woorden: op de ‘lachende’ versie laat hij pukkels, acné, moedervlekken en rimpeltjes gewoon verdwijnen… Je ziet er stralend jonger en veel mooier uit! En dat alles (al 10 jaar lang) voor nog altijd slechts 15 €.

Nieuwe wetgeving
Sinds januari vorig jaar zijn de regels voor ‘serieuze’ pasfoto’s  verstrengd. Zo worden inderdaad geen foto’s meer aanvaard waar een sympathieke glimlach op te zien is. Algemeen samengevat geldt: gesloten mond, neutrale gelaatsuitdrukking, recht in de camera kijken, aangezicht volledig vrij (geen haar op voorhoofd of over de oren), geen reflexie op brilglazen, wenkbrauwen zichtbaar, geen zonnebril, enz.
Fotograaf Gino Vergauwe kreeg - zoals al zijn andere collega’s - van het Ministerie niet minder dan 35 criteria en instructies opgelegd waaraan voortaan een reglementaire pasfoto moet voldoen.
Veel mensen laten zich door de nieuwe maatregel nog verrassen. Gemeentehuizen sturen je onverbiddelijk terug voor een nieuwe fotosessie. Idem voor de fotootjes van meereizende kinderen.  De gemeentelijke administratie kan er (ook niet) mee lachen…
De regel geldt voor alle nieuwe Belgische identiteitskaarten en reispaspoorten waarvan de geldigheidsduur vervallen is en moeten vernieuwd worden.

Gelukkig is het de fotograaf die op al deze reglementen in ùw plaats nauwkeurig toeziet.
Men zal voortaan dus best bij een goede en terzake erkende vakfotograaf langsgaan. Pasfoto’s uit de fotoautomaat voldoen meestal niet en worden dan ook resoluut geweigerd.

Lachende tegenversie
Bij zoveel officieel opgelegde steriele paspoortshots kon het artistieke fotohart van Gino Vergauwe (vooral bekend als huwelijksfotograaf) geen genoegen nemen. Hij schafte zich de nodige gespecialiseerde apparatuur aan als een soort gepaste tegenmaatregel.
Hij maakt naast de opgelegde ‘neutrale’ pasfoto’s (ineens 8) ook acht aparte “lachende” tegenversies. Zijn klant krijgt met andere woorden 16 foto’s voor de prijs van elders vier. En als toemaatje zelfs nog een door de klant gekozen gratis vergroting van 15x20 cm bovenop. De glimlachende versie wordt uiteraard gebruikt voor deze vergroting.
Maar zoals gezegd: vooraleer de vriendelijke versie af te drukken, wordt zijn geheim wapen ingeschakeld. Zijn computer veegt automatisch alle pukkels, acné, oneffenheden en rimpels weg ! Op verzoek kan een partner of peuter méé op de foto, én op de vergroting. Zie bijgaand voorbeeld als een van vele mogelijkheden.
Foto’s blijven tot 3 weken opgeslagen na opname en daarna automatisch verwijderd. Wie graag extra foto’s wil bestelt ze dus binnen deze korte periode.


Piet De Baets