Vers politiek nieuws in Eeklo !
Freddy Depuydt heeft na zes maanden twijfelen de knoop doorgehakt en komt terug op op de lijst van de Eeklose SP.A in oktober aanstaande. Op welke plaats precies wordt door de partijleden beslist volgende zondag. Voor de kopplaats krijgt de schepen concurrentie van politieke collega Christiaan De Wulf, OCMW lid en secretaris van de partij.

Habitat
Sinds 1982 is Depuydt politiek actief voor de SP.A in Eeklo. Vanaf 1988 geraakte hij verkozen en drie jaar later volgde hij schepen Prudent Es op in het schepencollege. Hij zat beurtelings in de meerderheid en in de oppositie. Hij kende Ronny De Waele en Eric Matthijs als burgemeester. Kortom, Freddy Depuydt is al langer vertrouwd met wat vanzelf zijn natuurlijke habitat werd.
Vanaf 2006 tot op vandaag is hij onafgebroken schepen van financiën. Met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in het vizier rees de vraag of hij nog voor een volgende legislatuur van de partij wou zijn? Ondertussen is hij immers 75 en dan begint een mens (en zijn familie en zijn politieke omgeving) zich vragen over de toekomst te stellen.
Depuydt: “Na lang afwegen dacht ik: Trump wordt volgende maand 72 en Reagan was 70 toen hij de eerste keer nog president van Amerika werd. Hij werd vier jaar later zelfs nog eens herkozen…En onze oud-voorzitter Louis Tobback is als burgemeester van Leuven onlangs 80 geworden…”
Taptoe: Wat deed u nóg meer twijfelen behalve uw leeftijd?
Depuydt: “ Ik had veel af te wegen. Of ik niet beter eens meer tijd zou steken in mijn hobby’s? Ik lees en fiets graag en heb een beetje groene vingers in mijn tuintje. En wil mijn echtgenote Christiane mij niet liever meer thuis zien (lacht)? En ben ik niet te oud voor mijn partij? Enz.
Taptoe: En wat gaf de doorslag?
Depuydt: “Dat ik vooral bang ben voor het ‘zwarte’ gat als plots die dagelijkse gezonde stress wegvalt. Ik voel mij nog actief en gezond genoeg en blijkbaar ziet mijn partij mij vooral graag weer op de lijst. En ook: ik heb schrik voor het gebrek aan het uitgebreide en dagelijkse sociale leven waar ik als politieker en schepen jarenlang van heb mogen genieten. Ik ken ondertussen zowat iedereen in Eeklo.”
Taptoe: Nog ambities in de verdere politiek? Opnieuw schepen?
Depuydt: “Hola, hola. Eerst de verkiezingen afwachten. Schepen kan je maar worden als je in een coalitie zit met andere partijen en als je als lijsttrekker van je partij bent opgekomen. En dat laatste wordt door de partijleden maar beslist nu zondag. En schepen? Graag indien mogelijk, maar dan misschien niet meer voor een volledige legislatuur van 6 jaar.

Stemmentrekker
Depuydt is licentiaat economie en werkte als kaderlid voor de Nationale Bank. Niet toevallig dus dat hij als schepen ook financiën werd toegewezen. In 2012 kreeg hij nog 385 voorkeurstemmen naast zijn naam, 11 meer dan Bob D’Haeseleer van Groen waarmee SP.A op één lijst stond. Ondertussen is bekend dat Groen apart gaat, maar voor nieuws van de plaatselijke SP.A bleef het tot op vandaag wachten.
Achter de schermen wachtte men wellicht op de beslissing van Freddy, want die twijfelde lange tijd of hij zich nog kandidaat zou stellen. En zonder hem is het maar povertjes gesteld met zijn partij. In 2006 was Depuydt in zijn eentje met 580 stemmen op een geheel van 25 kandidaten nog goed voor 37 % van SP.A Eeklo. In 2012 was hij met 385 stemmen zelfs de enige verkozene van zijn partij.


Piet De Baets