Maldegemnaar Peter Van Hoecke won afgelopen vrijdag de titel van Wijnzolderproever 2018. De wedstrijd werd door sommelier, wijnhandelaar en wijnlesgever Paul Wallaert georganiseerd ter gelegenheid van de viering van tien jaar Wijnzolder in Sint-Laureins.

Twintig kandidaten mochten vrijdagavond afzakken naar de Wijnzolder. Zij waren willekeurig geloot uit de meer dan tachtig kandidaat-deelnemers die zich ingeschreven hadden. De twintig ondergingen een hele reeks proef- en ruiktesten in een uitgebreide blindproeverij. Deelnemers moesten onder meer een klassechampagne onderscheiden van een eenvoudige schuimwijn, ruiken en proeven of een wijn al dan niet op eiken vaten was gerijpt, de geur van pompelmoes, honing en peper herkennen in een geurflesje enzovoort.
Alle deelnemers gingen naar huis met een fles rode klassewijn van 30 euro en een  ingenieus systeem om etiketten van wijnflessen af te halen en te bewaren. Onder de kandidaat-deelnemers die vrijdag niet naar de Wijnzolder mochten komen, werden ook nog eens zes magnumflessen Barolo verloot ter waarde van elk zestig euro. Die flessen gaan naar Bart Van Bouchaute uit Lembeke, Chris Verstraete uit Waarschoot, Jean Petit uit Maldegem, Lorenzo De Pauw uit Eeklo, Veronique Van Vooren uit Eeklo en Piet Lammertyn uit Adegem.
Voor de vier besten van de deelnemersgroep (foto) was er nog een speciale prijs. Van links naar rechts: Frederik Deleu uit Sint-Laureins, Reinhart De Coster uit Watervliet, Peter Van Hoecke uit Maldegem en Tommy Vermeersch uit Waarschoot mogen volgend seizoen gratis de volledige Tour de France-cursus volgen bij organisator Paul Wallaert (vierde van links). Winnaar Peter Van Hoecke (derde van links) kreeg als ultieme winnaar bovenop nog een magnumfles Barolo.

(PDB)