De tien kookboeken, keukenlijnen en producten van Pascale Naessens blijken een succesrijke vetpot.

Het gewezen model, tv-omroepster, vrouw van Paul Jambers, maar ook bekende Eeklose, boekte met haar bedrijf vorig jaar een winst van maar liefst 1,1 miljoen euro. Haar vennootschap zit intussen bovenop een spaarpot van zo’n 3,7 miljoen euro, zo bracht zakenkrant De Tijd vorige week uit nadat ze de balans van de vennootschap hadden ingekeken. En daaruit blijkt dat de ‘kookcarrière’ van de culinaire experte een echte goudmijn is.

Geen kookprogramma
Pascale (49) kreeg het ondernemen, net zoals haar broer en tv-maker Desiré, mee van haar vader Denis, de bekende en populaire Eeklose bierhandelaar, die eind 2014 overleed. Al op jonge leeftijd trok ze de modewereld in. Het bracht haar naar Milaan, Hongkong en Parijs. Daarna ging ze aan de slag in de media, als omroepster bij VTM. Zo’n 25 jaar geleden trouwde ze met tv-icoon Paul Jambers en een tijdje bleef ze in zijn schaduw. Maar acht jaar geleden begon ze aan haar tweede leven als auteur en onderneemster. Met onder meer ‘Puur Pascale’ en ‘Puur & Lichter’ greep ze de macht in de wereld van de kookboeken en zou ze Vlaanderen een lichtere en vooral gezondere keuken leren kennen. Brood, aardappelen, pasta en rijst moesten plaats ruimen voor verse groenten, quinoa, noten, zaden en avocado’s.

Eigen lijn
Intussen heeft ze een tiental kookboeken op haar naam staan en moet ze alleen nieuwkomer Sandra Bekkari, de VTM-kok, in boekenverkoop laten voorgaan. Jeroen Meus en Piet Huysentruyt houdt ze ver achter zich. Maar Pascale Naessens ontwikkelde ook een eigen lijn van tafelservies, een meubellijn, glaswerk en tafellinnen. Het enige wat ze niet doet, is een eigen kookprogramma presenteren op tv, ondanks verschillende aanbiedingen wat de verkoop van haar boeken een boost zou geven. Maar volgens haar is het een bewuste keuze om dat niet te doen. Maar ook zonder kookprogramma is het zakelijke parcours indrukwekkend. Bedroeg de winst in 2011, toen ze pas was gestart, nog maar 67.000 euro, dan was dat in in 2013 al 130.000. En toen sloeg de motor pas echt aan: van een half miljoen euro in 2014 naar 1,1 miljoen vorig jaar. Omdat Naessens de winst in het bedrijf laat, zit ze intussen bovenop een spaarpot van zo’n 3,7 miljoen €. In Vlaanderen moet zij zowat de meest succesvolle zakenvrouw zijn. Wellicht ook met veel steun van haar man, Paul Jambers, ook een zeer goede zakenman.

(PDB)