Bravo dat er nog starters zijn die onvoorwaardelijk in Eeklo en in zelfstandig ondernemen geloven. Dat bewijst het echtpaar William en Sabine Hosten-Bogaert uit Mariakerke die het Eeklose stadscentrum verkozen boven andere locaties als Deinze of Lochristi. Na een intense zoektocht naar een geschikt pand openden ze vorige week een Daskalides-pralinewinkel met annex koffiebar-verbruikszaal.

Gedurfd
Je kan het gewoon “gedurfd” noemen wat dit echtpaar heeft gedaan. William (57) zit in het loodswezen en zijn echtgenote Sabine (46) werkte voorheen 26 jaar in hetzelfde bedrijf in Lovendegem als begeleider van het productieproces. Beiden loontrekkenden.
Het was vooral Sabine die zich begon te realiseren dat ze de leeftijd had bereikt om te beslissen voor de verdere toekomst. Ooit zelfstandige worden was wel een verre droom, maar de omstandigheden voor zo’n definitieve stap zaten nooit echt goed.
Haar echtgenoot ondersteunde haar ambitie volop en samen begonnen ze uit te kijken. Een vage aanzet was Sabine’s persoonlijke en lang gekoesterde voorliefde voor een ‘winkel met zoetigheden’. Het werd vrij snel Daskalides-pralines maar de zoektocht naar een goed gelegen verkooppunt ergens in de omtrek moest nog beginnen. Hert expansieteam van Daskalides hielp mee en de te koop aangeboden handelsruimte in de Eeklose Stationsstraat, vroeger Tâche de Beauté met Sarah Pacini en nog véél vroeger Parfumerie Pieters, leek uiteindelijk een geschikt pand. Recent heringericht, centraal gelegen, in Eeklo nog ruimte voor een bekend pralinemerk, groot genoeg voor een koffiebar en met twee bovenverdiepingen voor eigen woonst.
De koop werd gesloten.

Snoeppaleis
Terwijl de aanpassingswerken aan het interieur nog volop bezig waren, ging Sabine een paar weken assisteren in het atelier van Daskalides waar de pralines nog met de hand worden gemaakt .  Ze mocht er deelnemen aan  het gehele productieproces en deed daarna nog een week stage in de hoofdwinkel in Gent.
”Ongelooflijk, wat ik van deze opleiding opgestoken heb”, beseft Sabine. “Nu kan ik volop uitleg geven aan mijn klanten hoe het ambachtelijk proces achter deze lekkere pralines tot stand komt”.
In de koeltoog ligt het gehele gamma van Daskalides, gemiddeld 36 soorten pralines verleidelijk te pronken. Maar je vindt er evenzeer truffels, chocoladefiguren (nu bvb kerstballetjes met pralines gevuld) en ontelbare geschenkmanden met koekjes, chocolade, koffie (of thee) en andere zoetigheden.
Alle geproefde thee’s en  koffies kunnen ook aangekocht worden, al dan niet vers gemalen in het huis.
In de verbruikszaal  voor een twintigtal personen kan men 6 soorten koffie van Javana Doré, Italian Espresso’s en een keuze uit 40 verse theesoorten proeven. Elk kopje warme drank wordt (uiteraard) vergezeld van een heerlijke Daska-praline. Met onderstaande
Taptoe-bon krijgt u tijdelijk zelfs twéé pralines bij een kopje!  Maar evenzeer kan uw proeverij extra uitgebreid worden met een cup cake, Brownie, of stuk taart.
“Ik woon boven een snoepparadijs”, lacht Sabine.
Het valt ons op hoe slank ze er niettemin blijft  bijlopen...

(Piet De Baets)