We kennen intussen onze “helden”. We eren, bedanken en koesteren ze. We applaudisseren en zingen ervoor op ons terras, solidair en op vaste uren. We hangen er een wit laken voor aan ons raam.

Een grote speler achter de schermen die deze helden permanent bevoorraadt, met een machinepark van 23 productielijnen die 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 draaien in een 3-ploegenstelsel, verdient evenzeer om eens kort in de kijker te staan.
Ontex, fabrikant van dames- en babyhygiëne in het Eeklose industriepark, speelt een niet onbelangrijke rol in de productie en levering van essentiële goederen aan grootwarenhuizen, zieken-huizen, verzorgingstehuizen, thuisverplegers en mensen in thuissituaties. Het is dankzij de 550 medewerkers van deze fabriek dat klanten tijdig hun essentiële comfort blijven krijgen die ze nodig hebben in deze ongewone periode.
De Belgische regering zette Ontex op de lijst van cruciale industrieën met betrekking tot Covid-19. Net als mensen in de zorgsector blijven ook de Ontex medewerkers paraat om hun verantwoordelijkheid op te nemen in deze coronatijden. Dat is, gezien de grote onzekerheid die er heerst rond het virus, zeker niet vanzelfsprekend. (Vervolg van blz.1)
Toen Corona uitbrak was er een lichte aarzeling bij de directie. Sturen we onze werknemers naar huis, zijn ze niet bang om te komen werken, kunnen we in productie blijven? 
Vrij snel werd duidelijk dat de optie sluiten of stoppen, zelfs gedeeltelijk, geen optie was. Het totale personeelscollectief gaf duidelijk aan dat iedereen hier verantwoordelijkheid had op te nemen ! De fabriek bleef dus draaien, mensen thuis in lockdown konden permanent bevoorraad blijven.
Zo’n werknemersmentaliteit verdient dan ook tonnen respect, net als alle andere helden die hard aan het werk zijn om ons land draaiende te houden. 
Covid-19 houdt heel veel bedrijven in haar greep, maar Ontex worstelt zich al wekenlang succesvol los dankzij haar mensen. Zij vormen het kloppend hart van het bedrijf en doen dat met veel passie en gedrevenheid. Twee waarden die mee het DNA vormen van het bedrijf. 
De directie vroeg ons om al hun 550 medewerkers langs deze weg uitdrukkelijk een enorm en welgemeend ‘dankjewel’ aan te bieden, als huldeblijk van hun diep respect en erkentelijkheid. Eigenlijk mag de witte vlag binnenskamers ook voor hen uitgehangen worden…

Walkie talkies 
De opgelegde Covid maatregelen hebben de onderneming wel voor een extra uitdaging gesteld. Maar een uitdaging, daar zijn ze bij Ontex niet vies van. Er wordt heel kwistig omgesprongen met handzeep, telewerk is waar mogelijk de norm geworden en gaan lunchen in de refter is voorlopig een eenzame ‘tête à tête’ met jezelf. Inmiddels worden hun mensen permanent verder getraind, want goed opgeleid personeel is essentieel voor een vlotte productie. Ondanks een moeilijk te bestrijden virus is er geen tijd om stil te staan. Hun trainers blijven weliswaar beschikbaar om opleiding te geven maar moeten ook hier voortaan rekening houden met de social distance van anderhalve meter. 
Hoe doen ze dat? Wel, heel eenvoudig schakelen ze gewoon headsets en/of walkie talkies in voor hun onderlinge communicatie op de werkvloer. Een nieuw ingevoerde, maar inmiddels efficiënt gebleken methode die voor lange tijd in gebruik zal blijven. Wellicht een item dat straks kan meespelen om na 2016 en 2019 misschien opnieuw, voor een derde maal,
tot “Factory of the future” bekroond te worden. Creativiteit, betrokken werknemers en een slim en duurzaam productieproces scoren immers zeer hoog bij de evaluatie voor dergelijke trofee. 

Nog meer helden gezocht
Corona of niet, de productielijnen in de Korte Moeie, blijven op volle toeren draaien.. Deze coronatijd bewijst nog maar eens dat Ontex een heel stabiel bedrijf is met hoge werkzekerheid. De leuze “er is altijd werk bij ons” bewijst al jaren dat dit geen overmoedige of holle bewering is. Dat heeft niet alleen te maken met het type product dat er wordt gemaakt, maar evenzeer met de drive en passie die het bedrijf in de genen zit. Bij Ontex zorgen ze voor zichzelf en voor elkaar.
Terwijl diverse firma’s door de omstandigheden op het tandvlees zitten, blijft het ‘booming business’ bij Ontex. Zeer straf, maar deze Eeklose vestiging groeit en bloeit steeds maar verder. Zowel in de productie, R&D (research & development) als in de gehele technische afdeling blijft men er op zoek naar versterkingen, zeg maar extra helden. Er wordt nog volop aangeworven ! Misschien dat tussen wat hierna opgesomd wordt, voor sommigen een onvermoede hint naar de ultieme droomjob  staat….? 
Ontex doet zeer veel voor het personeel. De firma organiseert bijvoorbeeld geen collectief verlof, personeel kan dus zelf flexibel zijn verlof bepalen. Vanaf 10 jaar anciënniteit krijgt men 1 extra verlofdag per 5 jaar. En een interimair die na een periode van 65 à 90 werkdagen positief geëvalueerd wordt, krijgt een Ontex contract. Diploma’s spelen minder een rol. Motivatie, ervaring en leergierigheid des te meer. Het gros van de medewerkers komt dan ook tevreden naar het werk, de jobtevredenheid zit er goed. Om door te groeien in het bedrijf is de waaier en keuze aan jobs groot genoeg om de meesten te kunnen voldoen. En wie opklimt, kent gegarandeerd de job die hij verlaat voldoende om anderen die in zijn plaats komen op te leiden en raad te geven. 
Er staan op vandaag verschillende vacatures open: lijnverantwoordelijken (zij doen de machines draaien), techniekers (zij lossen storingen op of bouwen machines om), een reliability engineer (verhoogt de betrouwbaarheid van de machines) en een R&D product developer (ontwikkelt nieuwe producten of bedenkt nieuwe productvarianten). Voor een ‘storingstechnieker’ vind je elders op deze bladzijde in een apart kader een vacatureomschrijving. Uiteraard komen ook dames voor alle jobs in aanmerking!
Naast de eer om samen te (kunnen of mogen) werken met een hele reeks collega-helden, biedt Ontex een toffe werksfeer aan waarin elk zichzelf optimaal kan ontwikkelen en de mogelijkheid heeft om (door) te groeien. Het aanbieden van een goede work-life balans en een verloningspakket met tal van voordelen, waaronder zelfs de mogelijkheid tot het leasen van een bedrijfsfiets, zijn hier geen ijdele beloften maar spijkerharde garanties! 
Neem gerust een kijkje op www.vastejobineeklo.be om het geheel aan vacatures te ontdekken.

Piet De Baets