Vlaams minister van Media, Sven Gatz, heeft via een nieuw decreet zwaar gesnoeid in de frequenties van de vrije radio’s. Grootste slachtoffer daarvan dreigen Club FM en Family Radio, zeer populaire zenders in onze streek, te worden.

De minister heeft de pot aan uitzendfrequenties herverdeeld en daarbij vier ‘groten’ gespaard: Joe, Nostalgie, VRT en Q-Music. De overschot zijn een 300-tal vrije radio’s die de koek moeten verdelen onder elkaar in enkele lokale clusters.
Eeklonaar Christophe Moens, die destijds Radio Contact overnam - een veertigtal vrije radio’s - heeft momenteel nog een 80-tal zenders in zijn bezit die live muziek uitzenden, onderbroken door reclame en korte nieuwsflashes.
Toen hij het slechte ministeriële nieuws vernam werd hij dringend opgenomen in het ziekenhuis met een complete inzinking en nieuwe hartproblemen.
Zijn hoofdkwartier met apparatuur, studio’s en kantoren is gevestigd in Eeklo langs de Leopoldlaan boven horecazaak Bubbles.
Tot 2016 gingen de zaken nochtans goed. Met een 6-tal ingeschreven medewerkers en een 20-tal freelancers maakte hij met een jaaromzet van 1,2 miljoen euro pas schrale winst. Tenslotte had Christophe in enkele jaren tijd meer dan 7 miljoen euro in zijn bedrijf geïnvesteerd. Nu drijven donderwolken boven het bestaan van zijn muziekimperium want in principe moeten zijn zenders op 31 december aanstaande uit de ether !
Lichtpunt vormt nog de overschakeling naar het digitale platform dat volop de kop opsteekt, maar waarvoor vele huisgezinnen en auto’s nog niet uitgerust zijn met een digitale ontvanger. En net daarom dreigen veel reclame-inkomsten voor Christophe weg te vallen.
Via een inzameling van handtekeningen (vorige maand had collega Topradio er al 60.000 verzameld), wil men nu tegen het decreet bij het grondwettelijk hof in beroep gaan om de minister van zijn ongelijk te overtuigen. Ook artiesten doen volop mee met de reddingsactie en posten talrijke steunboodschappen. Ook voor hen wordt mogelijk een belangrijke poort naar bekendheid, populariteit en platenverkoop afgesloten.
Club FM en Family Radio willen nu verder versneld investeren in de digitale toekomst. Eigenlijk waren ze daar al mee begonnen, maar de minister heeft hen twee jaar te vroeg  in snelheid gepakt.

Piet De Baets