Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) kwam afgelopen vrijdag langs in Sint-Laureins en bezocht er de door Natuurpunt in ere herstelde Zonnekreek.

De kreek van één hectare groot ligt vlak naast het Leopoldskanaal en werd ooit in de zestiger jaren opgevuld met slib uit het kanaal. “Nu is het opnieuw een pareltje in de natuur” vertelde de minister.
“Het herstel heeft ruim zes jaar geduurd en kon de jongste maanden afgrond worden” vertelde Hugo Abts van Natuurpunt tijdens een kort officieel openingsmoment aan de kreek. “We zijn erg blij met de realisatie van dit project. Investeren in natuur is investeren in de toekomst. Deze kreek werd in de zestiger jaren opgevuld met slib uit het Leopoldskanaal. Het stukje natuur raakte in onbruik, maar is nu helemaal in ere hersteld. Natuur, zoals we ze hier in de ruimte regio van Sint-Laureins terug vinden, geeft kansen aan de streek. Ik zag hier vandaag meer bruine kiekendieven dan ik in de jongste vijf jaar samen gezien had. Dit stemt me erg blij. Natuur wordt zo beslist een toeristische troef en trekpleister.” Vlaanderen investeert jaarlijks heel wat centen in het herstel van de natuur. Schauvliege liet verstaan dat de subsidies hiervoor in 2018 tot 8 miljoen opgelopen zijn.

(LK)