Tussen Maldegem en Eeklo ligt er een oude spoorlijn die nog alleen door de museumtreinen van het Maldegemse stoomcentrum wordt gebruikt. Speculaties dat er een vaste treinverbinding op dit voorradige spoor zou worden ingesteld staken in het verleden regelmatig de kop op.
Nu werd bekend gemaakt dat mobiliteitsminister François Bellot (MR) geld vrijmaakt voor een studie die moet uitmaken of een passagierslijn tussen Maldegem en Eeklo zinvol is. Zo zou de bestaande verbinding tussen Gent en Eeklo, met diverse stopplaatsen onderweg, uitgebreid worden met een aansluiting naar Maldegem en omgekeerd.
Voor het Meetjesland geen onaardige optie. Het zou pendelaars en bezoekers naar Antwerpen (via Dampoort) en Brussel (via St.Pieters) een welgekomen en vooral tijdbesparende oplossing bieden. Ook bezoekers aan AZ Alma zouden kunnen afstappen in Balgerhoeke en dan met De Lijn verder kunnen. Een zegsman van de NMBS vertelt ons dat een en ander vrij gemakkelijk op te lossen zou zijn. Wel moeten 22 bestaande overwegen onderweg bekeken worden, eventueel afgeschaft of met signalisatie uitgerust. Hij denkt ondermeer aan Kerkstraat, Boelare, Zandvleuge, enz. Hier en daar zullen afstapplaatsen moeten worden ingericht: Adegem, Balgerhoeke, enz. Bijkomend zullen met het Stoomcentrum praktische afspraken moeten gemaakt worden, onder meer over de investeringen aan de infrastructuur die deze hobbymensen zich de laatste jaren financieel hebben getroost.

PDB