De hoogmis van het Meetjeslandse jeugdvoetbal staat er alweer aan te komen. Aanstaande vrijdagavond, 31 mei, wordt de aftrap gegeven van wat met voorsprong één van de grootste jeugdsportevenementen is uit de regio.

Bassevelde is klaar om de 24ste U13Cup aan te vangen.  Met de komst van de Kia Football Academy uit Iran heeft het prestigieuze tornooi een zoveelste primeur vast. “Nooit heb ik durven dromen dat Bassevelde zelfs daar bekend zou raken” vertelde tornooidirecteur John De Pauw tijdens de lotingshow.
Geamuseerd keek de minister De Croo (OpenVLD) tijdens de lotingsshow toe hoe iedereen alweer zijn beste beentje voorzette om de kracht van wat ooit het internationaal miniementornooi in Bassevelde heette, in de verf te zetten. De Croo had het al snel door. “Wat jullie hier verwezenlijken is gewoon top” vertelde de minister tijdens zijn babbeltje met Sporza-verslaggever Tom Boudeweel. Een zelfde boodschap hoorde in de zaal ook ex-miss België Evelien Hoste van topscheidsrechter Bram Van Driessche. “Ik heb bijna alle edities van de U13Cup meegemaakt” verklapte de scheidsrechter. “Ik zal nooit vergeten hoe ik jaren geleden voor het eerste uitgenodigd werd om hier te komen fluiten. Het was na en wedstrijd in Balgerhoeke toen ik nog actief was in 4de provinciale. Elk jaar kom ik heel graag terug.”

Maarten Martens
Toch lijkt het voortbestaan van de U13Cup op Basseveldse bodem nog geen evidentie. Tornooidirecteur John De Pauw weet als geen ander hoe groot de inspanningen zijn om een tornooi van dergelijk formaat op de kaart te zetten.
“Het  is elk jaar opnieuw een huzarenstuk om de U13Cup op de rails te krijgen” vertelde de man tijdens zijn lotingsspeech. “Dit jaar geen Barcelona of Ajax Amsterdam. Dat is jammer, maar de vervangers zijn niet minder boeiend. Tientallen ploegen klopten de afgelopen maanden aan de deur met de vraag of ze mochten deelnemen. Sportief blijft de U13Cup een voltreffer van formaat. Net als in het verleden blijven we de internationale kaart trekken. Atletico Madrid uit Spanje, Crossfire Premier SC uit de USA, de Kia Football Academy uit Teheran in Iran, het zijn de speerpunten voor de komende editie van 1 en 2 juni aanstaande. Een weekend waar veel van verwacht wordt en waar veel van afhangt. Het was uitgerekend de man waar alles ooit om begon, Maarten Martens himself, die een met hoopvolle boodschap de show mocht afronden. Met de inzet van zovelen moet een 25ste U13Cup er ook inzitten” besloot Martens zijn podiumgesprek. Meteen verwoorde hij de vurige wens van de zovele liefhebbers van het jeugdvoetbal in het Meetjesland, Vlaanderen en ver daar buiten.

(LK)