Brecht Van Genabet (29) , sinds anderhalf jaar in Eeklo actief als personal trainer/kinesist, maakt naam in zijn professioneel milieu. Ondertussen meer dan drie jaar afgestudeerd aan de Universiteit van Gent met het dubbele diploma van Lichamelijke Opvoeding én Kinesitherapie opende hij begin 2019 op de hoek van Raverschoot en Ring in Eeklo, boven de Thuiszorgwinkel en schuinover kliniek AZ Alma, een eigen kinépraktijk met de toepasselijke naam “Movato” (Motivation to move). Hij beschikt er over een grote oefenruimte en behandelcabines met de nodige toestellen waardoor hij zowel in zijn kinesitherapie als personal training ‘beweging’ centraal kan stellen. Naast het werk in de praktijk is hij sinds kort ook aangesteld als deeltijds praktijkassistent bij de vakgroep kinesitherapie van de UGent.  Als fanatieke sportfanaat (basket, crossfit) legt hij zich ook toe op begeleiding van atleten en is hij huiskinesist bij de Eeklose dansschool S-Pression.  

Bewegen
Na een vakopleiding bij Intelligent Motion start hij einde deze week als coach met een Rugprogramma  voor mensen met rugpijn. Brecht Van Genabet: “De klassieke rugschool biedt niet altijd een oplossing. Daar krijgen mensen dikwijls rugsparende oefeningen en leren ze eigenlijk hun rug niet meer te gebruiken. Soms bewegen ze daarbij heel krampachtig en houterig. Nieuwe studies wijzen uit dat dit niet altijd aangeraden is en de constante spanning die ze hierdoor hebben in rug en buikspieren kan de rugklachten zelfs in stand houden. We moeten geen schrik hebben om onze rug te bewegen, dit is een sterke structuur in ons lichaam. Terug vertrouwen krijgen in je rug kan beginnen met simpele bewegingen. Ik leg nadrukkelijk de klemtoon op ‘bewegen’ met mijn persoonlijke assistentie.”
 
Pijnvrij rugprogramma  
Het rugprogramma werd ontwikkeld door Intelligent Motion en is gebaseerd op de myofasciale lijnen (spierkettingen) van de Amerikaanse professor Thomas W. Myers (zie foto’s). Fascia is het bindweefsel dat alles in ons lichaam verbindt. Het vormt een vlies rond spieren, botten, gewrichten en lichaamsholtes en geeft ondersteuning en structuur aan het lichaam, waaronder ook de rug. Door nadruk te leggen op beweging, waarbij geen rugpijn mag gevoeld worden, kan Brecht één uur lang elke week andere laagdrempelige oefeningen aanbieden die erop gericht zijn om heel je lichaam terug in beweging te krijgen. Zonder klemtoon op de rug zelf - op zich al baanbrekend voor patiënten met rugpijn - wordt in 8 sessies gepoogd de rug te ontlasten met ontspannende bewegingen. Van Genabet kan uiteraard geen 100% garantie geven, maar maakt zich sterk – door ervaring – dat het rugprobleem na 8 weken opgelost, dan wel aanzienlijk verbeterd zal zijn.  
Van Genabet: “Het grootste verschil na het volgen van dit rugprogramma is dat mensen minder schrik hebben om te bewegen en daardoor ook minder pijn ervaren. Je leert je eigen lichaam ook veel beter kennen. Natuurlijk zijn enkele door mij meegegeven en geselecteerde thuisoefeningen van amper 10 minuten als eigen vervolgprogramma nodig. Of bij opvolgsessies in groep in mijn praktijk nadien. Maar opnieuw: geen rug-, buik- of spieroefeningen, wel losmakende oefeningen, gericht op beweging, eerder dan op kracht.”

Netwerk
Brecht Van Genabet: “Veel patiënten denken hun rugprobleem te kunnen oplossen met infraroodwarmte, warme modderpacks, elektrotherapie of een andulatiematras. Dat doet misschien wel tijdelijk deugd, maar lost hun probleem op termijn niet op. Ik noem het tijdverlies. Het nieuwste wetenschappelijke onderzoek gaat helemaal in de richting van beweging en terug vertrouwen krijgen in het lichaam. Je kan onze spieren vergelijken met een spoorwegennetwerk waarbij als er ergens een opstopping zit, dit gevolgen zal hebben verderop deze verbinding. Door specifieke bewegingen te doen, kunnen we deze opstoppingen opsporen en proberen wegwerken om terug een vlotte verbinding te krijgen. Het is dàt volledige netwerk dat ik train door mijn rugprogramma. Ik laat je kiezen: ofwel 10 min./dag bewegen of duizenden euro’s uitgeven aan vaak nutteloze behandelingen en massagetoestellen…?”
 
“Wees gerust, Beweging helpt !”
Taptoe: Kan je een tipje van de sluier oplichten? Hoe revolutionair is je methode?
Brecht Van Genabet (met nadruk): “Het is géén klassieke rugschool. Beweging staat centraal. Het doel is om terug heel je lichaam in beweging te krijgen om zo de mogelijke pijnklachten ter hoogte van je rug te verminderen. Ik leer je soepel en pijnvrij te bewegen vanuit je voeten, heupen, rug en schouders. Ik toon aan hoe je de lasten kan verdelen over heel je lichaam om zo niet enkel de rug te belasten. Ons lichaam heeft zich doorheen de jaren aangepast aan de dagelijkse belasting die er op komt. Veel repetitieve bewegingen, langdurig zitten, vaak urenlang dezelfde houdingen zorgen voor aanpassingen in ons bindweefsel en onze spieren. Door gerichte bewegingen kan je deze aanpassingen tégen gaan en je lichaam terug soepel maken waardoor pijnklachten verminderen of wegblijven. Wees gerust, mijn rugsessies met beweging helpen absoluut (lacht) ! ”
 
Gratis infosessie
Kom zonder enige verplichting naar een verhelderende en gratis infosessie op zaterdag 5 oktober tussen 11u en 12u.  Vrije toegang op de eerste verdieping. Bij interesse kan je nadien ter plaatse inschrijven voor het rugprogramma van 8 sessies, die telkens zullen doorgaan op een dinsdag van 18u tot 19u. De definitieve start is op dinsdag 15 oktober en de laatste sessie is voorzien op dinsdag 3 december. Kostprijs is 149 € voor 8 weken van telkens 1u/week, inbegrepen een persoonlijk oefenboekje voor iedere deelnemer.
Vragen of opmerkingen? Contacteer Brecht Van Genabet op 0499/82.01.25.
Locatie: Movato Kine & Training, Raverschootstraat 292A/bus 4, Eeklo (eerste verdieping, boven Thuiszorgwinkel)

Voor meer informatie:
zie website
www.movato.be
 
Piet De Baets