Taptoe sprak met de eerste vrouwelijke kandidaat-burgemeester van Eeklo.

Nooit eerder was de kans zo groot als nu, dat Eeklo voor het eerst in zijn geschiedenis, een vrouwelijke burgemeester krijgt. De grootste oppositiepartij N-VA schuift bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober leading lady Hilde Lampaert (53) naar voor als lijsttrekster en als kandidaat-burgemeester.

“Ik heb echt zin om er al aan te beginnen. Het liefst morgen al. En ik ga meteen voor twaalf jaar”, maakt ze zich sterk in een exclusief gesprek met Taptoe.

Juiste moment
De Eeklose N-VA verraste in februari vorig jaar vriend en vijand door als eerste partij ruim anderhalf jaar vóór de verkiezingen van oktober 2018 haar lijsttrekker bekend te maken.
Het werd Hilde Lampaert. Ze kwam in 2012 een eerste keer op met de gemeenteraadsverkiezingen, maar de 192 bolletjes achter haar naam leverden geen rechtstreekse zetel op. Eén jaar later, in 2013, belandde ze toch in de gemeenteraad als opvolgster van Jaak De Muynck, die een beetje haar politieke vader was. Jaak had zijn partij namelijk getipt om bij de opmaak van de kandidatenlijst haar eens te polsen.
“Achteraf bekeken kwam dat telefoontje van de N-VA op het juiste moment. De tijd was rijp voor een nieuwe uitdaging: mijn loopbaan liep goed, mijn drie dochters waren al wat ouder en het was de juiste partij, want ik was al altijd Vlaamsgezind”.
Toen ze kort daarna in 2014 deelnam aan de parlementsverkiezingen, leverde dat al 478 stemmen op, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Einde interne strijd
Dat de N-VA als eerste van de partijen haar lijsttrekker zo vroeg bekend maakte, was een weloverwogen keuze. Alleen zo kon vroegtijdig een einde komen aan de strijd die Michel De Sutter intern bleef leveren - tegen de wil van het partijbestuur in - om zoals in 2012 opnieuw lijsttrekker  te worden.  
Hilde Lampaert: “Het had geen zin om zo’n beslissing uit te stellen. Het was de enige manier om als een hechte groep naar de verkiezingen te trekken.”
Daarop hield De Sutter de eer aan zichzelf, nam ontslag en kondigde aan als onafhankelijke te gaan zetelen.
“Het aanbod om de lijst te duwen wees hij af, want dan moest hij zijn alom aangekondigde grote ambitie om zelf burgemeester worden, opgeven.”

Dossiervreter
Bij de verkiezingen van oktober moet Lampaert het als (relatieve) neofiet opnemen tegen door de wol geverfde stemmenkanonnen voor hun partij: burgemeester Koen Loete (CD&V+) in 2012 goed voor 2.179 stemmen, Marc Windey, die nu SMS duwt, 732 stemmen en Open VLD-kopman Christophe De Waele 619 stemmen.
Hilde Lampaert: “Op tocht in Eeklo hoor ik soms: ‘die Hilde Lampaert is wel bekwaam, maar onbekend’. Wel, ik heb dat liever dan te horen dat ik bekend ben, maar onbekwaam. Aan je naambekendheid kan je werken, aan onbekwaamheid is dat moeilijker” (lacht).
Taptoe: Wij horen integendeel dat je te ‘soft’ zou zijn voor het harde, politieke spel…
Hilde Lampaert (zelfverzekerd):  “Ik werk al 21 jaar als financieel en personeelsdirecteur en zit ook in de raad van bestuur van MIPS, de Europese marktleider in medische IT. Ik heb 250 mensen onder mij, verspreid over België, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Ik kan heus wel eens op tafel kloppen, hoor, als het moet, anders doe je die job geen 21 jaar”.
Taptoe: Wat heeft NV-A in Eeklo voor op SMS ?
Hilde Lampaert: ”Dat we onbeperkt kunnen terugvallen op een netwerk van partijcontacten op hoger vlak. Een onmiskenbaar voordeel. Ik heb mijn telefoon maar te nemen en zit binnen op het kabinet van verkeersminister Ben Weyts of op dat van binnenlandminister Jan Jambon. Zo hebben we in het dossier van de ring verschillende keren rechtstreeks contact gehad met Ben Weyts en lieten we een parlementaire vraag stellen over het dossier”.

Eeklo great again
Hilde Lampaert maakt er geen geheim van dat ze droomt van die burgemeesterssjerp. Ze wil haar volle gewicht in de strijd gooien, ook al is dat zo’n 40 kilo minder dan een tijdje geleden. “De mensen mogen dat weten. Ik kreeg problemen met mijn erfelijke suikerspiegel en ben, na een gastric bypass, al 40 kilo verloren. Ik ben er helemaal klaar en fit voor”.
In 2012 haalde de N-VA Eeklo zes van de 27 zetels binnen. Sindsdien heeft de partij overal in Vlaanderen de wind in de zeilen, een recente negatieve peiling daar gelaten. Zetelwinst moet er dus inzitten voor N-VA Eeklo, gelooft Lampaert.
Voor die burgemeesterssjerp heeft ze heel wat over. “Ik heb al gesproken met mijn bazen op het werk en hen verwittigd: als ik burgemeester word, geef ik mijn ontslag, zonder weg terug ! En omdat ze mij een beetje kennen, zijn ze de zoektocht naar een opvolger al gestart”.
Lampaert is dan ook niet van plan om voor ‘slechts’ zes jaar burgemeester te worden. “Neen, ik ga voor twaalf jaar. Zes jaar is veel te kort om alles gedaan te krijgen. En in Eeklo is er heel veel werk. Wij stellen ons programma deze week (27 juni) voor. Ik wil met mijn stad een stap vooruit zetten zoals in Kortrijk, Roeselare en Mechelen. Nog eens zes jaar van hetzelfde, is niet goed. Het Eeklose probleem is echt veel groter dan die Ring en die doortocht. Het is een gebrek aan dynamisme en aan visie. Om het op zijn Trump’s te zeggen: ‘Make Eeklo great again’ ”
Taptoe: Heb je nog meer van die prioriteiten in je hoofd?
Hilde Lampaert: “Meer dan genoeg! Ik sta eigenlijk te popelen en ik kan niet wachten om er aan te beginnen. Ik heb al voor zoveel problemen oplossingen in gedachten. Maar eerst de grootste partij worden op 14 oktober. Die mag dan immers de burgemeesterssjerp leveren…”.

Piet De Baets