Sint-Laureins heeft last van gieterdieven. Op de Sentse begraafplaats zijn reeds zes van acht gieters verdwenen van de gieterboom. De gemeente overweegt klacht tegen onbekenden neer te leggen. “Wellicht gaan we ook over tot  camerabewaking” zegt schepen van begraafplaatsen Claudine Bonamie.

Eén gieter (10-14 liter) kost gemiddeld 11 euro…
Begin maart plaatste de gemeente Sint-Laureins op alle begraafplaatsen van de vijf deelgemeenten gieterbomen. Dat zijn constructies waaraan een aantal gieters hangen die bezoekers aan het kerkhof kunnen gebruiken om de bloemen op de graven water te geven. Aan een gieterboom hangen een 8-tal gieters die je met een muntstuk kan losmaken. Net als bij een winkelkarretje in een groot warenhuis. Als je gedaan hebt met water geven, hang je de gieter terug op zijn plaats en krijg je het geldstuk terug. Maar daar wringt het schoentje. “Vorige week kregen we melding van het feit dat reeds zes van de acht gieters op het kerkhof in Sint-Laureins verdwenen waren” zegt schepen Bonamie. “Ik heb heel de begraafplaats afgezocht, maar nergens zijn de verdwenen gieters te vinden. We kunnen er dus enkel van uit gaan dat ze gestolen worden. Heel erg straf”.

Klacht neerleggen
Het gemeentebestuur overweegt om klacht in te dienen tegen onbekenden. “Voorlopig is het een fenomeen waarmee we enkel in de hoofdgemeente Sint-Laureins geconfronteerd worden” weet de schepen. “Op de andere kerkhoven hebben we er gelukkig nog geen last van. Binnen het schepencollege zullen we nagaan of het mogelijk is om bewakingscamera’s te plaatsen.” Op het Sentse kerkhof wordt niet enkel met gieters gegoocheld. “We hebben helaas ook al moeten vaststellen dat er bloemstukken van de graven gehaald worden” besluit Bonamie. “Een probleem dat niet enkel tot Sint-Laureins beperkt blijft. Onlangs nog kreeg ik het bericht van iemand dat er een bloemstuk op een graf stond dat niet van de eigen familie was.” Sint-Laureins bekijkt alvast de mogelijkheden om de kerkhoven en haar bezoekers scherper in het oog te houden.

(LK)