De Eeklose Eva Xantippe Plaetinck, 27 en dochter van architect Danny Plaetinck, behaalde begin oktober met haar club zilver op het prestigieuze Europese “Roller Derby kampioenschap” te Helsinki.

Roller Derby is een vrij onbekende full-contact sport op rolschaatsen, beoefend op een ovale track met ‘old-school’ quad-rolschaatsen en wordt vaak omschreven als “rugby op rolschaatsen, maar dan zonder bal”. Het is een heftige sport, waarbij je tegen een stootje moet kunnen. Zeker  niét voor watjes!
De sport ontstond in Amerika en is sinds een tiental jaar ook in België aanwezig. Van origine een stevige vrouwensport, maar ook mannen- en juniorenteams kunnen vandaag de dag aan competitie doen in deze sport.
Twee teams hebben beiden een aanvaller en 4 ‘blockers’. De aanvallers proberen doorheen de groep van ‘blockers’ te raken, en worden daarbij gehinderd door het andere team.
Eva’s club ‘Antwerp Roller Derby’ is al enkele jaren nr.1 in de Benelux.
Hun onverwachte zilveren prestatie als laagst gerangschikte van dit prestigieuze toernooi is een mijlpaal voor het team, dat al tien jaar werkt om op dit niveau te kunnen presteren.

Eeklose inbreng
Eva Xantippe Plaetinck draait nu ongeveer al 10 jaar mee in het team als één van de aanvallers, en heeft de hele evolutie van de start van het team naar dit topniveau meegemaakt. Na haar studies Productontwikkeling is ze momenteel werkzaam als manager bij EnergyVision (Gent). Ze traint 3 x per week. De sport vraagt intensieve trainingen, behendigheid, kracht, en zeker geen schrik van een stootje. Teamgeest en tactisch inzicht zijn uiterst belangrijk. Na haar deelname aan het Roller Derby WK in Dallas (2014) en WK te Manchester (2018) is dit opnieuw een topmoment in haar sportieve carrière.

Piet De Baets