Iedereen kent de 103 jaar oude scheurkalender die dagelijks voor wat humor of een interessante tip op de achterzijde zorgt. Dit jaar heeft uitgever Strobbe, een drukkerij uit Izegem, een nieuwe rubriek toegevoegd. Om de maand wordt een kort verhaal uit de Griekse mythologie afgedrukt, geïllustreerd met een toepasselijke tekening.

Dit alles op een paar vierkante centimeter, een prestatie op zich. Voor de rubriek zijn twee vrienden dokters verantwoordelijk. Eén voor de tekst (Kris Vansteenbrugge) en één voor de tekening, al staat diens naam er alleen bescheiden bij met een pietluttig microscopisch klein tekentje: een M met een dwars streepje erdoor. Alleen wie het weet kan er een M, een V en een H uithalen, al blijkt dat voor de auteur ervan duidelijk van geen enkel belang. Taptoe achterhaalde dat deze afkorting staat voor dokter Marc Van Hoye uit Eeklo.
Uit een gesprek met hem in zijn villa in Wilrijk achterhaalden we zijn problemen met een conservatieve almanak-redactie voor zijn soms te ‘expliciete’ illustraties…

Academie
Marc Van Hoye (80) komt als oudste uit een gezin van 5 aan het einde van de Paterstraat. Vader Albert was ooit leraar en directeur (‘prefect’ heette dat destijds) van het Atheneum in de Eikelstraat. Broer Paul was lang de plaatselijke stads-ceremoniemeester en overleed een paar jaar geleden.
Marc was bij de scouts en volgde ook les aan de plaatselijke Academie. Voor tekenen, schilderen en vooral boetseren bij icoon Luc Verstraete bleek hij talent te hebben.
Aan de universiteit van Gent studeerde hij af als dokter-chirurg in de orthopedie. Hij deed een tijdje stage in de Eeklose H. Hartkliniek, onder meer als assistent van de toen bekende chirurg Dr. Paul De Leu maar verhuisde korte tijd later naar Antwerpen waar hij aan de Middelheim-kliniek tot voor een paar jaar verder carrière maakte. Hij huwde met Eliane De Caluwé uit Assenede en beiden overwinteren nu een paar maanden per jaar in hun appartement in het Spaanse Torrevieja (Alicante).

Censuur
Aan de Gentse unief werd Marc bevriend met collega-student Kris Vansteenbrugge uit Oudenaarde die later afstudeerde als specialist neus-keel en oor. Ze bleken elk een voorliefde te hebben voor de Griekse mythologie, een animerend gespreksonderwerp in hun studententijd.
Toen Kris door de Druivelaar gevraagd werd om maandelijks een bijdrage te leveren herinnerde hij zich Marc Van Hoye die goed kon tekenen. De samenwerking liep uitstekend en het resultaat kan om de maand afgescheurd en omgedraaid worden.
Toch liepen ze wel eens tegen de kritische, wat conservatief optredende redactie van de kalender, die nu en dan met censuur tussenkwam in al te ‘expliciete’ tekeningen. Al gaven de
verhalen uit de oudheid daar wel aanleiding toe.
De beide dokters kwamen zelfs openlijk in conflict toen ze het verhaal van Priapus wilden illustreren. Het van deze mythologische figuur afgeleide ziekteverschijnsel ‘Priapisme’ staat voor een penis die niet meer slap wordt…
Wikipedia op Google verklaart dat als volgt: “Priapisme is het hebben van een zeer langdurige erectie van de penis, ook wanneer de persoon niet seksueel opgewonden is. De naam is afgeleid van Priapus, de zoon van Aphrodite (godin van de liefde) en Dionysos (god van de extase).”
Heel consequent tekende Marc dus een figuur met een lange fallus in erectie.
Marc: “De eerste versie werd door mijn vriend en collega Kris, tekstschrijver, afgedaan als niet realistisch genoeg. Mijn tweede versie kon dan weer niet door de beugel van De Druivelaar. De derde, ingekorte versie met gehalveerde penis, kon eerst wél, maar tien minuten later toch weer niet door de beugel. We hebben het verhaaltje, inclusief de tekening, dan maar laten vallen (lacht).”
Voor Taptoe kregen we toelating om de geweigerde tekening van Priapus zonder enige schroom of censuur hierbij als illustratie af te drukken. Eeklonaars onder elkaar…

(PDB)