Ivan Wulffaert (51)  is de broer van Jan, de garagehouder met het merk Hyundai in de Kriekmoerstraat. Hijzelf woont vooraan in de nabijgelegen Sportlaan maar is zelden thuis.

Ivan resideert al jaren in Rwanda, waar hij al vijf jaar lang General Manager (zeg maar grote baas) is van het internationaal bekende biermerk Skol, verantwoordelijk voor 4 brouwerijen in gàns Afrika.

Lichtgewichten
Skol is hoofdsponsor van de Ronde van Rwanda, een erfenis die Ivan kreeg van zijn voorganger. Maar als Belg is onze Eeklonaar zelf geen onverdienstelijk fietser met passie voor wielrennen (en voor boksen), dus heeft hij het sponsorship uitgebreid tot een soort opleidingsschool met een eigen lokaal wielerteam van zwarte jongeren met aanleg voor wielrennen.
Deze week laat hij een zestal Rwandese ‘lichtgewichten’ (50-55 kg) naar België afzakken om hen een maand lang te laten deelnemen aan plaatselijke juniorenwedstrijden. Ze logeren in het sporthotel van Eeklo. Zowel de stad als de Liberale Mutualiteit (onder impuls van Eeklose wielerfanaat Luc Soens), Ridley fietsen en Bioracer kledij bieden materiele hulp als cosponsors. En nee, het wordt niet iets zoals destijds met ‘Allez, allez Zimbabwe…’
Ivan Wulffaert: “Mijn jongens zijn gewend om steeds maar  rechtdoor te rijden, omhoog en omlaag, van stad naar stad. Wij hebben geen afgesloten circuits. Dus draaien en keren, in de wind rijden, waaiers vormen, afslaan en opnieuw optrekken, dat kennen ze bij ons niet en dat moeten ze hier leren. Maar ze klimmen als de besten ! De muur van Geraardsbergen is peanuts voor hen.”

Jaarloon
In het arme Rwanda is wielersport waanzinnig populair. De Ronde trekt daar een miljoen kijkers langs de weg (zie foto’s) en dat is hooguit vergelijkbaar met de Ronde van Vlaanderen hier. Jongeren kunnen er aan de slag als fietskoerier of als fietstaxi, als het maar fietsen is.
Ivan Wulffaert: “Via fietsen kan men echt hogerop geraken in Rwanda, en dat wéten ze. Met de eindpremie in de Ronde van Rwanda steekt de winnaar een bedrag op zak dat gelijk is aan het jaarloon van een operator in mijn fabriek…”

Schol …!
Hoeveel maal per dag Ivan het woordje Skol gebruikt weet hij niet. Wel dat hij bij voorkeur zijn merknaam gebruikt als je op iemands gezondheid klinkt en een ander woord dan ‘proost’ of ‘santé’ wil gebruiken.

Ivan is een globetrotter en leidt al  28 jaar als CEO bedrijven in Latijns Amerika, Rusland, de Caraïben  en zwart Afrika. Aanvankelijk als baas van Lucky Strike, het sigarettenmerk van he Amerikaanse BAT, nu al sinds 2012 voor Skol, het vijfde grootste biermerk ter wereld. Zijn omzet van 1 miljoen hectoliter bier per jaar overtreft daar het volume van Heineken. Hij kreeg carte blanche van zijn Amerikaanse oversten om brouwerijen in Afrika op te richten en uit te b(r)ouwen. Hij start momenteel zijn vierde fabriek en is bezig met een vijfde in gedachten.

Tante Nonneke
Toch is de Eeklonaar geen zakenman van opleiding. Hij studeerde sociologie in Leuven en behaalde achteraf een Master in Business in Brussel, te vergelijken met Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW). Als 8-jarige bezocht hij eens zijn Tante Nonneke in Rwanda en de vonk moet toen overgeslagen zijn.
Ivan is verliefd op Rwanda en inmiddels ook getrouwd met een Senegalese schoonheid.
(28 jaar geleden kwam zijn eerste vrouw door een smartelijk ongeval om het leven). Zijn 3 kinderen verblijven grotendeels in Eeklo. Zij studeren hier en skypen schier elke dag met hun ouders in het verre Afrika. Om de 6 weken zien ze elkaar een weekend of langer in het ouderlijke huis. “Maar ze zijn oud genoeg om hun plan te trekken.” (lacht)

Piet De Baets