Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over fijn stof dat hoofzakelijk afkomstig zou zijn van houtkachels, haarden en pelletkachels. Door de verwarrende en eerder negatieve berichtgeving hierover lijkt niemand nog te weten hoe de vork in de steel zit. Zullen we nog met hout mogen stoken in de toekomst. Hoe zit dat nu?

Taptoe polste eens bij Anne en Peter van Eco Friendly, sinds 2006 de specialist-verkoper van pellet-en houtkachels op de grens tussen Adegem en Balgerhoeke. Slapen zij nog gerust?

Oplossingen op komst
Peter glimlacht eens als wij hem contacteren. Hij had de vraag duidelijk verwacht.
Peter Willems (rustig): “Ik versta de verwarring bij het publiek. Het is inderdaad geen zuivere zwart/wit situatie. Eerst en vooral moet er een onderscheid gemaakt worden tussen oude en nieuwe kachels. Vandaag verkopen wij uitsluitend de nieuwste modellen hout- en pelletkachels die wettelijk voldoen aan de strengste Europese normen van reeds 2020. Deze kachels zijn in die zin al een enorme verbetering voor mens en milieu, zowel qua uitstoot van stiksof- en koolstofmonoxide, als van fijn stof. Er zijn ook een reeks  fijnstoffilters in aantocht voor particulier gebruik die op de schoorsteenuitgang kunnen gemonteerd worden. Deze zullen praktisch alle fijn stof uit de rookgassen van houtverbranding kunnen filteren. Nog even geduld dus. (lacht).”

Hoog warmte rendement
Echtgenote Anne verwijst in het gesprek ook naar andere warmtebronnen. Niet allemaal zijn ze onbesproken of zuiver op de graat.
“Warmtepompen worden gepromoot als zijnde het minst milieubelastend. Vergeten we dan niet dat deze pompen veel elektriciteit verbruiken, opgewekt door soms minder ecologische bronnen ? En dat al 70% verloren gaat via transport en transformatie?
Hout geeft bij verbranding onmiddellijk warmte, dus energie af met een rendement van circa 90% voor pelletkachels, tot 105% voor sommige pelletketels. Je hebt nu al een pelletketel die zelfs elektriciteit ‘maakt’ en tegelijkertijd zijn warmte afgeeft voor de verwarming van je huis en warm water.”

Premies
De overheid is vooral bezorgd voor het fijn stof dat wordt geproduceerd door ‘oude’ kachels.
Omdat Europa het stoken met hout al langer beschouwt als een duurzame energiebron, ondanks de soms onterechte negatieve berichtgeving, besliste de Vlaamse overheid om premies te geven aan mensen die hun oude houtkachel willen vervangen door een nieuwe. Alleen is de grootte van deze premie nog niet bekend. Maar hierop wil Eco Friendly anticiperen en voorziet nu al een korting die de premie straks kan evenaren. Een probleem minder voor wie van de gezellige warmte van een kachel of openhaard houdt.

Korting in plaats van premie
Dat goede nieuws willen ze al doorvoeren tijdens hun aanstaande opendeurdagen van nu vrijdag 16 en zaterdag 17 maart (10-17.30 u). De kortingen gaan nog door tot 31 maart wegens de Batibouwbeurs. Wie nu een pellet- en/of  houtkachel met rendement tot 93%  wil aanschaffen is welkom bij Eco Friendly, Koekoeklaan 51 A in Adegem (zijstraat schuinover Canadees Kerkhof).
Zaterdag zal er een demowagen aanwezig zijn met een houtvergassingsketel van Fröling.
Bekijk alvast hun realisaties en modellen ook op: www.ecofriendly.be

Piet De Baets