Je kan er niet meer omheen. Assistentieflats zijn vandaag gegeerd om er ofwel direct in te gaan wonen óf als een investering voor de latere oude dag, met intussen mooie huuropbrengst.

Grote reden waarom de aankoop van dergelijke eigendommen vooral in de lift zit is de voordelige overheidssteun: 12 % btw ipv 21% op het deel gebouw én vrijstelling van onroerende voorheffing op het Kadastraal inkomen.
In Eeklo wordt het project “Villa Moeie” als allereerste op de koopmarkt aangeboden. Net op tijd om van diverse gunstmaatregelen nog te profiteren.
Straks rijzen daar 35 flats uit de grond waarvan 27 op de hoek van de Moeie-Tieltsesteenweg en 8 in de nieuwbouwvilla midden het aanpalende park.
Ruim 1/3de daarvan is inmiddels al verkocht op plan! En de eerste (symbolische) steen is pas officieel gelegd.
Taptoe vroeg zich af wat de plausibele reden achter dit opmerkelijke succes zou kunnen zijn…

Wij deden navraag bij de promotor die volgende week woensdag 25 april voor alle geïnteresseerde kandidaten een infosessie met uitleg organiseert (zie verder).

Zo lang mogelijk ‘thuis’
Een assistentiewoning is eigenlijk - veel meer dan een serviceflat - een goed uitgerust appartement met bijhorende service onder hetzelfde dak, om bewoners een lange onbezorgde oude dag te laten beleven.
Het speelt in op de actuele trend om “zolang mogelijk thuis” te blijven wonen.
Zo’n “thuis” is dan de assistentiewoning of -flat, waar met gelijkgestemden vereenzaming is uitgesloten en professionelen stand-by zijn om, ook in nood, voor hulp bij te springen. Anders gezegd: het is zelfstandig op een appartement wonen in het centrum van een stad, maar dan op een site waar dienstverlening voor de bewoners aanwezig is. Verhuizen naar een rusthuis of bejaardenhome wordt op die manier zo lang mogelijk vermeden of op zijn minst uitgesteld tot de zorg zo complex wordt dat deze dag en nacht nodig is.

Park als rustpunt
Op de hoek van de Moeie in Eeklo, op het leeggemaakt terrein waarnaast Taptoe een viertal jaren lang in een wat oudere villa met omringend park onderdak vond, verrijzen straks 35 moderne assistentiewoningen (flats) en die zijn nu al bijzonder populair.
 “Eind 2019 zullen de eersten ‘klaar voor bewoning’ kunnen afgeleverd worden ”, vertelt Bert Van de Vijver, spreekbuis en bouwcoördinator van projectontwikkelaar De Vlaeminck Bouw uit Adegem, de firma achter de bekende familie Van Hoorebeke van O.I.L.
Bert Van de Vijver: “Tegen eind volgend jaar moeten dan de laatste appartementen bewoonbaar zijn. De huidige oude villa wordt eerlang afgebroken en maakt eveneens plaats voor een nieuwbouw met 8 ietwat grotere assistentieflats. Het prachtige park dient als rustpunt voor alle bewoners van het totale project samen.

Comfort en ontspanning
De appartementen zijn voorzien van alle comfort en er is ook veel keuze: 1 of 2 slaapkamers met een variabel aantal vierkante meters aan leefruimte.
“De maatstaven op gebied van ruimte en comfort zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd. Een kamer van 15 vierkante meter met enkel een lavabo en toilet is niet meer voldoende ”, klinkt het overtuigend.
“Dus moet er nu bijvoorbeeld aansluiting zijn voor internet, wifi, modern comfort en liefst mogelijkheid voor gezamenlijke ontspanning. Onze assistentiewoningen zijn tussen 70 en 130 m2 groot, hebben elk een ingerichte keuken, aparte badkamer met inloopdouche, berging met aansluiting voor wasmachine en droogkast, 1 of 2 slaapkamers en een buitenterras van 10 à 18 m2 met naar keuze zon- of straatgericht. En er zijn 29 bovengrondse parkeerplaatsen voorzien, waarvan 2 voor mindervaliden.
Verder voldoende plaats voor fietsen en scootmobielen, inclusief laadpunten voor de elektrische exemplaren.
Bovenop is er voor de bewoners ook een gezamenlijke ontmoetings- en ontspanningsruimte met tv-salon en bar, die ook kan dienen als kaart- en biljartzaal, of zelfs voor kleine familiefeestjes.  Verder in de tuin een petanquebaan, een wandelpad, tuinpaviljoen met zitbank en tuinstoelen in de zomer. En op termijn een moestuin met nodig gerief voor groene vingers.”
Alles is doelbewust voor de noden van senioren bedacht en aangepast, met aangepaste lift en overal brede toegangsdeuren, ook in keuken en badkamer.
Het project is bovendien erkend door de Vlaamse overheid en voldoet aan de opgelegde wettelijke normen met jaarlijkse controlekeuring.

CM-servicediensten    
Taptoe: Er is grote belangstelling van een doelpubliek voor het project ?  
Bert Van de Vijver: “We zien dat veel kopers uit de buurtgemeenten komen. Eeklo is als stad centraal gelegen met veel culturele en sportieve diensten, en ons project ligt in de nabijheid van winkels en restaurants. De kopers zijn zowel senioren die er onmiddellijk in gaan wonen als jonge zestigers die er pas binnen enkele jaren zullen intrekken en het ondertussen verhuren. Daarnaast zijn er ook geïnteresseerden die het puur zien als investering.”
Taptoe: Wie staat in voor de beloofde ‘in house’ service?
Bert Van de Vijver: “Voor de service zorgt een 50/50 samenwerkingsverband tussen de CM (Christelijke Mutualiteit) en Immo Van De Woestijne. De CM staat in voor een geruststellende aanwezige zorg en Immo Van De Woestijne beheert als syndicus alle beslommeringen van de eigenaars, en kan ingeschakeld worden voor een eventuele verhuur.

Individuele minicomputer
De aanwezige service is goed uitgekiend en professioneel uitgebouwd. Alles wordt in het werk gesteld om het de bewoners zo aangenaam en praktisch mogelijk te maken. Aan iedere eigenaar wordt een individuele ‘tablet’ bezorgd waarmee kan geskypet, gemaild en met familie of kinderen in contact kan getreden worden. Deze minicomputer wordt op maat geconfigureerd en de bediening ervan aangeleerd. Terzelfdertijd wordt deze tablet ook gebruikt om interne activiteiten aan te kondigen.
Maar dat is nog niet alles.
Een professionele woonassistente van de CM is halftijds aanwezig. Als maatschappelijk werkster zorgt zij voor een coördinerende functie en animatie. Ook voor het verwittigen of bestellen van medische  hulp bij noodsituaties. Zelfs voor het bestellen van warme maaltijden, taxidienst of andere klussen. Er is op verzoek poets-, strijk- en washulp aanwezig met dienstencheques. Of een kapper(ster), voetverzorgster, verpleegster, enz. U hoeft het maar te vragen.

Prijzen
De prijzen vallen verrassend goed mee. Naargelang iemand een appartement aankoopt en/of er ook woont, zijn er twee onderscheiden tarieven.
De aankoopprijzen schommelen vanaf 191.575 € per eigendom. Te verhogen met de gebruikelijke kosten: het gereduceerd btw tarief van 12 % op de bouwstenen (= 70% van de aankoopprijs) en (voorlopig) 10 % op de grondwaarde (= 30% van de aankoopprijs).)Het totaal komt zo ongeveer op 218.000 € minimum.
Huurprijs (niet voor bewoners-eigenaars): 24 €/dag x 30 dagen=720 € per maand. Dergelijke  huuropbrengst resulteert in een slimme belegging van circa 3.9 % netto voor eigenaars die tijdelijk hun eigendom verhuren. Bovendien stijgt dergelijk vastgoed de laatste 50 jaar gemiddeld met 6,3 % (bron: Stadim).
En wat is de prijs van de aangeboden service diensten voor bewoners (eigenaars of huurders) ? Deze zijn opgesplitst in twee delen.
Vooreerst een verplichte kleine deelname in de syndickosten van 4 € per dag, o.a. voor brandverzekering, lift, poetsen der algemene delen, onderhoud van het park, enz.
De bijdrage voor de aanwezige service van het CM zorgbeheer komt op 7 € per dag. Of 11 € per dag voor syndic en service sàmen.
Als je deze bedragen vergelijkt met deze van een doorsnee bejaardenhome komt dat op ongeveer de helft van de prijs..!
Wellicht óók een reden waarom de verkoop van Villa Moeie loopt als een trein ?

Opendeur-infodag
De promotor, in gezelschap van de CM en Immo Van De Woestijne houden op woensdag 25 april om 19 u een uniek infomoment in Salons Mimosa, Aug. Van Ackerstraat, 21, Eeklo.
Alle vragen worden beantwoord en folders met veel uitleg en foto’s zijn beschikbaar.
Snelle beslissers kunnen nog genieten van tijdelijke lanceringsvoorwaarden en krijgen desgewenst inspraak in de persoonlijke afwerking van hun appartement.
Uw zorgeloze toekomst begint dié dag, op 25 april 2018 !

Piet De Baets