Daphné Aers (42), in Eeklo ook wat oneerbiedig Madame Kroket genoemd, had nochtans grootse plannen. Om de steeds toenemende expansie van haar krokettenbedrijf aan te kunnen, kocht ze een tweetal jaar geleden een groot stuk industriegrond (13.000 m2) rechtover de kliniek AZ Alma. Daar zou een nog veel grotere productie worden gepland dan op de huidige krappe site achter de automobielinspectie. Helaas, de plannen geraakten niet goedgekeurd en de tijd begon te dringen. Daphné nam een resoluut besluit. Ze zocht uitbreiding naar Lokeren toe, waar ze begin juni aanstaande een tweede productielocatie zal openen. Het is evenwel de bedoeling om de kroketten- en tapasproductie in Eeklo te behouden op de huidige vestigingsplaats. In Lokeren zal zij zich focussen op de productie van gevulde amuses en kleine voorgerechten. In beide sites zullen zowel diepvriesproducten alsook verse producten geproduceerd worden. In Eeklo wordt het gedeeltelijk vertrek van dit jonge en dynamische bedrijf erg betreurd. Inmiddels staat het overbodig geworden stuk industriegrond rechtover AZ Alma, naast dakwerkersbedrijf Peter Boelaert, opnieuw te koop. Geen garnalen Sergio Herman noemde haar ooit “De Koningin van de kroket”. Ze is een bekend gezicht geworden dankzij haar deelname aan het VTM-programma ‘De beste hobbykok van Vlaanderen’. Ze won niet, maar raakte wel in de finale. Nog succesvoller is ze als zakenvrouw. Haar bedrijf bestaat 20 jaar en maakt 300.000 kroketten en bladerdeeghapjes… per dag! Voor haar nieuwe fabriek lag 8 miljoen euro investering klaar op tafel voor een driemaal grotere productiehal dan de huidige. Daphné geeft toe dat haar succesverhaal door de coronacrisis een deukje heeft gekregen. Zeker nu er lang een tekort was aan gepelde garnalen. Noordzeegarnalen worden vaak gepeld in Marokko. Maar door de strenge maatregelen rond het coronavirus konden de garnaalpellers niet altijd aan het werk gezet worden. Geen garnaalpellers betekent dus ook geen of weinig gepelde garnalen. Daphne Aers verbruikt in normale tijden 2.000 à 2.500 kilogram garnalen. “Die kunnen wij onmogelijk zelf pellen”, grapt zij. “In de helft van mijn producten zitten garnalen: we maken hier twaalf soorten garnaalkroketten. Ik kan niet zomaar zeggen: Dan steek ik er wel iets anders in. Zijn het andere garnalen, maar dan moet ik mijn verpakkingen aanpassen. Als de garnalenpellers een jaar stilliggen, is dat een catastrofe voor mijn omzet.” Maar Daphne blijft positief. “Ik hoor dat ze in de VS onze nieuwe stalen hebben ontvangen. Kroketten gevuld met chocolade voor in de oven. Je kunt ze eten vanaf de afternoon tea tot het dessert bij de koffie…” Piet De Baets