Al 70 jaar schiet hij sneller dan zijn schaduw: Lucky Luke, één van de bekendste cowboys ter wereld, is jarig. In 1946 publiceerde wijlen Maurice De Bevere - alias tekenaar Morris – de strip ‘Arizona 1880’, het allereerste avontuur van Lucky Luke, in een speciale editie van het Franstalige Belgische stripweekblad ‘Spirou’ en zijn Nederlandstalige tegenhanger ‘Robbedoes’. 

In de loop der jaren gingen er intussen zo’n 300 miljoen Lucky Luke albums over de toonbank in 29 verschillende talen.

Het succes ging stelselmatig met reuzestappen omhoog toen er van de verhalen tekenfilms verschenen.

Taptoe steuntje

Toen wij als jonge uitgever plannen maakten om een nieuw publiciteitsblad (Taptoe) te lanceren, spraken wij enkele VIP’s aan om onze telg mee een steuntje in de rug te geven. 

In het tweede nummer van Taptoe (eind 1972) wenste Nero van Marc Sleen ons “veel succes”. De originele tekening is zoek geraakt.

Maar ons geluk kon niet op toen ook een tekening (in Chinese inkt) van Morris in onze bus viel. De Daltons, van klein naar groot, bleken Taptoe Meetjesland te lezen…

Deze welgekomen en geäpprecieerde “steun in de rug” van grote stripauteurs hadden we te danken aan onze vorige carrière als journalist, toen we deze en andere bekenden met de regelmaat van een klok gingen interviewen voor Humo, Rijk der Vrouw, Flair, enz.

En nu waren deze grootheden met plezier tot een kleine wederdienst bereid.

Zij stonden toen - net als wij - ook aan de vooravond van een onvermoede doorbraak, wat hun toegankelijkheid gemakkelijker maakte. Maar niemand kon voorzien dat vooral Lucky Luke de volgende jaren een wereldsucces tegemoet ging. 

Stripveilingen hot

We zijn nu bijna 45 jaar later en bij het doorbladeren van lang vervlogen Taptoe nummers viel ons oog toevallig op die tekening van de Daltons. Tekenaar Morris, een heel lieve Kortrijkzaan, is inmiddels al sinds 2001 gestorven, maar zijn nagelaten strip-erfenis bloeit als nooit te voren. 

Stripveilingen zijn vandaag ‘hot’ en de memorabilia gaan grof geld. 

Zo werd vorig jaar voor een dubbele Kuifjesplaat van Hergé uit 1937 in Parijs nog 2,65 miljoen euro betaald...  Een absoluut recordbedrag.

Geïnspireerd door deze revival van nostalgie, hebben we aan het Parijse veilinghuis Artcurial gevraagd om even onze tekening van de Daltons, nog steeds origineel en ongeschonden in ons bezit, te willen schatten. Vrijblijvend. Maar we waren wel zo realistisch om niet onmiddellijk te gaan zweven, het ging uiteindelijk wel om een ‘Vlaams’ relikwie. En dat zal internationaal op veilingen wel een mineure rol spelen.

Dachten we.

We kregen kort nadien een vriendelijke mail terug met het resultaat van hun schatting: 4.500  à 6.500 € ! Met de vriendelijke vraag of wij dat in een van hun volgende stripveilingen wilden aanbieden ?

Nooit gedacht dat het nu onze kinderen zouden zijn
(24&23) die onze nostalgische terugblikken hebben geërfd. Zij spraken een absoluut veto uit tegen de verkoop van dit in stripland uniek en origineel exemplaar… We zijn hen erkentelijk voor dit excuus.

Piet De Baets