Voor Black Friday, de laatste vrijdag van november (nu deze week vrijdag), loopt stilaan ook het Meetjesland warm. Die dag worden grote kortingen door handelszaken toegekend.

Black Friday (Nederlands: zwarte vrijdag) staat in Amerika al jaren bekend als de dag dat de aftrap voor de kerstinkopen wordt gegeven. Zoals de naam het zegt valt die altijd op een vrijdag. In deze periode beginnen velen aan het shoppen van cadeaus voor de feestdagen. Winkels en webshops strooien daar dan traditioneel met uitzonderlijke hoge kortingen om klanten te lokken. Er zijn winkels die dan al om drie uur ’s nachts open gaan, en rond die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laag geprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen.

Deze traditie heeft inmiddels de oceaan overgestoken en ook onze contreien bereikt. Zij het eerder nog schuchter. Bonne Shoe in Maldegem, Knesselare en Waarschoot, Boetiek Tara (dameskledij) in Lembeke en  La Luna (lingerie) in Waarschoot zijn deze week alvast de pioniers. Hun publiciteit is te vinden op de bladzijden 1 en 6 van dit nummer.

Bij nader toezien zullen sommigen onder hen hun deals over het complete weekend uitspreiden, waardoor je ook op zaterdag en zondag nog  korting kan scoren.

Stilaan Ingeburgerd
Black Friday  was vorig jaar een absolute voltreffer voor deelnemende winkels in België. Toen stegen bezoekersaantallen met maar liefst met 414% tegenover het jaar daarvoor. In 2015 was de groei nog 46 % tegenover 2014.
Uit de resultaten van Google Trends blijkt Black Friday vanaf 2016 enorm aan naamsbekendheid te hebben gewonnen. Zo werd in november 2016 in België 165.000 keer via Google gezocht op de term ‘Black Friday’.

Piet De Baets