Waar jaren geleden het warenhuis Intermarché nog bedrijvig was langs de Staatsbaan 67 in Adegem, is nu een omgevingsvergunning en bouwaanvraag  ingediend door het Nederlandse warenhuis Albert Hein, gefusioneerd met het Belgische Delhaize.

De aanvraag behelst de afbraak van het bestaande gebouw en de bouw van een warenhuis (6 meter hoog) op een grotere oppervlakte dan Intermarché destijds. De omringende eigendom werd al vroeger met dit doeleinde aangekocht. Het totale domein is momenteel 7 à 8.000m2.
In principe had men een opening gepland voor einde 2020, maar door de Covid-perikelen ligt een en ander stil en wordt de opening, gesteld dat de vergunning alsnog wordt verleend,  naar later verschoven.
De eigendom werd in 2018 aangekocht door het Maldegemse ‘Van Hyfte Projects’ (vader Patrick en zoon Davy), die al eerder succesvolle projecten uitvoerden met KMO-units op het Industriepark van Maldegem. De winkelruimte van de vroegere Intermarché stond toen al tien jaar leeg. Heel wat winkelketens hadden de winkelruimte willen huren, maar de oorspronkelijke eigenaars hebben nooit toegehapt. Toen ze het pand vrij onverwachts anderhalf jaar geleden te koop stelden heeft Van Hyfte Projects de koop in hooguit 2 dagen rond gekregen.

Bergaf
Intermarché Adegem was in 1997 de opvolger van een toen ook al gesloten GB-filiaal in het zelfde pand. Zolang Rik Van Den Berghe en zijn echtgenote Rika er filiaalleiders waren, gingen de zaken goed. Dit filiaal van de bekende succesvolle Franse keten - ook wel eens de “kleine Delhaize” genoemd - wou in België doorbreken. Op een bepaald moment waren er 13 Vlaamse en meer dan 60 Waalse vestigingen bedrijvig. De Waalse vestigingen bleven op peil, de Vlaamse kalfden stelselmatig af. Na een toen al wat wanhopige poging om het tij te doen keren door bvb ook op zondagmorgen open te doen, moesten Rik en echtgenote ontredderd forfait geven en vertrokken (2006). Toen ging het ook voor het bedrijf zelf zeer snel bergaf in België. Vandaag heeft Intermarché nog een twintigtal vestigingen in Wallonië.

Spookgebouw
Momenteel zijn er in Vlaanderen van de oorspronkelijk 13 vestigingen nog 2 actief (Wetteren en Waregem).Velen stellen zich al jaren vragen over de (Vlaamse) aanpak van de Belgische directie. Zo werden diverse Vele filialen, volle eigendom van de groep, bleven ook na sluiting jarenlang nutteloos dicht staan. Het grootste vraagteken hierrond gebeurde in Waarschoot. Daar werd in 1998 een uitbatingsvergunning voor een nieuw filiaal langs de Grote Baan aangevraagd (schuinover garage Honda) en ook verkregen, waarna een splinternieuw gebouw werd neergepoot, volledig met aangelegde parking en nutsvoorzieningen binnenin. Nooit ging het gebouw echter open. Het werd pas vorig jaar verkocht en kort daarna opende er winkelketen ‘A Mode’

(PDB)