De 9-jarige Kimke Desart knalt nu alweer energiek door haar huis, maar vorige week werd ze op het filmfestival van Cannes fier onthaald als dé ster in de debuutfilm van Caroline Strubbe: Lost Persons Area. Van sommige mensen wordt wel eens gezegd, dat ze geboren zijn, om in de media terecht te komen. Weinigen op wie het zo letterlijk van toepassing is als Kimke Desart uit de Lindestraat. Haar geboorte 9 negen jaar geleden, gebeurde eerder toevallig. Mama Kim Daems ging vlak voor het vertrek naar het ziekenhuis thuis nog even naar het toilet, maar haalde dat zelfs niet, en Kimke werd thuis geboren op de gang. Het haalde het nieuws op tv en de voorpagina van de kranten. A star was born, zou men nu zeggen.

Want elkeen die meewerkte aan de film is het erover eens: Kimke Desart is een natuurtalent! Het avontuur begon twee jaar geleden, toen Kimkes oudere zus beloofde een fotoshoot te organiseren.
'Toen dat er maar niet van kwam, zocht ik zelf eens op internet', vertelt vader Dirk Desart. 'Uiteindelijk kwam ik terecht op een bureau voor filmcasting, die op zoek was naar twee zusjes.' Ideaal dacht papa Desart, Kimke en haar een jaar oudere zusje Fientje, krijgen een kwartiertje gratis filmcamera-ervaring en een plezierige namiddag, en daarmee was de kous af. Maar niks bleek minder waar. Na de eerste ronde, kwam een tweede, een derde, een vierde en zelfs een vijfde ronde, waarbij zowel Fientje als Kimke waren overgebleven van in totaal 450 kindjes. 'Fientje was er heel dicht bij, maar uiteindelijk hebben ze het script aangepast en enkel voor Kimke gekozen', vertelt vader Dirk.
Veel weten de ouders nog niet over het scenario, maar bondig komt het verhaal van de film Lost Persons Area erop neer dat de vader bij een ongeluk eerst zijn been verliest, nadien zijn vrouw vermoord en zelfmoord pleegt. Kimke (in de film Tessa), blijft alleen achter bij een Hongaarse werknemer van haar vader.
Geen eenvoudige rol dus voor een beginnende piepjonge actrice, en daarom werd de opdracht gegeven haar zo goed mogelijk in de watten te leggen. De opnames vonden in de zomer van 2008 plaats in onder meer Amsterdam, Brussel en Oostende. 'De eerste dag zei ze dat ze honger had', herinnert moeder Kim Daems zich nog goed. 'Toen de filmleiding verschrikt vroeg waarin ze zin had, antwoordde ze: een boterham met choco. Speciaal voor haar hebben ze toen een boodschapper naar de winkel gestuurd om een boterham met choco te regelen. En sindsdien had iedereen van de crew een boterham met choco bij zich, om Kimke te bedienen wanneer ze honger had.' Maar Kimke verbaasde ook iedereen op de set met haar onvoorstelbaar inlevingsvermogen. 'Tot vlak voor de opnames, was Kimke -net als thuis- een brok energie. Ik heb het zelfs meegemaakt dat ze vlak voor ze op moest, nog stond te stond te springen en haar tong uitstak naar de regisseuse, en een seconde later haar filmrol speelde van zeer ingetogen meisje, dat bijna autistisch is. Zo moest ze beenderen van dode dieren sorteren, sleuren met een dood konijn of het kadaver van een vogel aaien. Voor een kindje van 9 toch geen gemakkelijke opdracht' meet Dirk Desart. Maar Kimke zelfs wuift dat weg. 'Dat is gewoon een klik maken, een makkie', lacht ze. 'En die dode dieren? Pff, vlak na de opname staan ze daar met zeep!'
Vader Dirk verbaast er zich nog elke dag over in welk avontuur ze zijn gerold. 'Oorspronkelijk wilden wij ons dochter enkel een leuke zondagnamiddag bezorgen, maar nu vertonen ze haar plotseling op groot scherm in Cannes. Bovendien is het belangrijk dat Kimke het graag doet en dat haar schoolresultaten er niet onder leiden, al moet het gezegd dat we heel veel steun krijgen van haar school De Lieve.' 'Lost Persons Area komt bij ons in september komt de film uit in de zalen. (Olivier SCHEIR)