Oud maar niet versleten. Dat lijkt het motto te zijn van Maldegemnaar (Brielwegel) Willy Caboor (straks 85) want hij won in Oberbayern (Duitsland) twee wedstrijden tijdens de internationale ‘Masters Speed Skating Sprint Classic’.
Die schaatswedstrijd staat bekend als het Wereldkampioenschap voor Veteranen.
Er werd per categorie tweemaal op de 500 m en tweemaal op de 1.000 m gereden. Caboor kwam als eerste over de streep in de twee categorieën, voor 80+ en 85+ samen. Tweemaal goud, een sterke prestatie, want hij had dit jaar nog niet eens getraind op een 400 m schaatsbaan omdat hij daarvoor naar Breda in Nederland moet.
“In België zijn enkel shorttrackpistes, o.a. in het Boudewijnpark van Brugge en die zijn korter maar ook trager dan een 400m schaatsbaan”, legt Willy ons uit. “Trainen op een lange baan doe je met andere technieken en je gebruikt andere spieren. Daarvoor moet ik naar Breda. Dat is te ver en dus had ik niet
de kans om mij voor te bereiden op een snelle baan. In Oberbayern is het aantal deelnemers beperkt tot 120. Ik reed er op de 500 m een tijd van 58 seconden.” Een knappe tijd voor een 85-jarige. Het wereldrecord staat op 35 seconden maar dat geldt voor de wereldtop.
Schaatsen is niet de enige sport waarin Willy uitblinkt. “In de zomer ga ik op woensdag en zondag ook graag fietsen met de vrienden van club Den Tol in Middelburg. Ik fiets nog gemiddeld dertig km per uur !”
Caboor is al zijn hele leven lang sportief. “Ik schaats al van toen ik nog een kleine jongen was”, vertelt Willy. “Toen hadden we nog bitterkoude winters en kon je als kind op de Meersen in Maldegem schaatsen. Ik werkte later in de bouw en we zaten toen 13 weken omdat er niet kon gemetst worden”. De Maldegemse schaatser werd dertig jaar geleden vooral bekend toen hij in 1986 als eerste buitenlander over de meet kwam in de (voorlopig laatste) Elfstedentocht.(Ives Boone)