Het (bowling)bloed kruipt waar het niet gaan kan. Eénmaal kampioen, altijd kampioen? In mei vorig jaar werd in Parijs de “Senior Open Bowling” gewonnen door... ex-Eeklonaar Roger Pieters (inmiddels 67).  Diezelfde man, die in 1987 in Helsinki wereldkampioen bowling werd, staat nog wekelijks op de bowlingbaan, om er strikes en spears te gooien. Intussen is hij van Eeklo verhuisd naar het landelijke Pollinkhove in West-Vlaanderen. Daar vond Taptoe hem terug, voor een terugblik op zijn historische prestatie.

Semi Prof
Roger Pieters was als bowlingspeler een 'late roeping', zoals het heet.
“Ach, het begon zoals bij veel mensen, samen met de vrienden en familie voor ontspanning eens gaan bowlen. Maar al snel stelde ik bij mezelf vast dat ik toch beter was dan de anderen. Pas op mijn 23ste ben ik mij meer gaan toeleggen op het bowlen. En achteraf bekeken is dat mijn groot geluk gebleken. Op je 23ste ben je al wat ernstiger, het speelse en zotte is er al wat uit”.
De landelijke opgang van onze bowler bleef ook in Brussel, bij de bowlingbond, niet onopgemerkt en in 1987 mocht Roger Pieters mee met de Belgische ploeg naar het WK in Helsinki.  
“Dat werd om de vier jaar georganiseerd, afwisselend met het Europees Kampioenschap. Er mochten zes spelers per ploeg mee. Na vier disciplines op een week tijd, hoorde ik tot de 16 beste. Dat was ook op voorhand mijn ambitie: erbij kunnen zijn in de échte finale. Die werd over tien beurten gespeeld en tot de negende beurt kon het nog alle kanten uit”, herinnert Pieters zich nog levendig.

De Amerikaan Rick Steelsmith bleef Roger lang het vuur aan de schenen leggen. “Maar ik kon beter finishen en uiteindelijk stond er nog een redelijk verschil op het scorebord”.
Een medaille, veel eer en een foto in de krant waren zijn beloning.
“Rijk ben ik niet geworden van die wereldtitel”, zucht Roger eens. “Van het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité kreeg ik wel een bepaalde som. Dat was geen vetpot, maar hielp me wel vooruit om aan meer tornooien deel te nemen. Maar prof worden, zat er toen nog niet in. Ik was toen ook al 37 jaar en om als profspeler te leven van het bowlen, moest je naar de VS en dat dreigde (te) veel geld te kosten. Je zou kunnen zeggen dat ik dankzij Helsinki semi-professioneel ben kunnen worden. Ik bleef dagelijks gaan werken naar Bekaert in Aalter en nadien hield ik in Brussel een winkel voor bowling benodigdheden open. En dankzij enkele sponsors hield ik er toch nog iets aan over”.

Gewrichten
Ook in de bowling is er veel veranderd sinds Roger Pieters furore maakte. “Nu beginnen de jonge talenten al vanaf 14-15 jaar tornooien te spelen en ze worden veel beter begeleid op het vlak van techniek en inzicht in het spelletje. Ik moest het allemaal zelf leren. Want je mag het mentale aspect van de bowlingsport niet onderschatten”, gaat Roger verder. “Als je enkele ballen minder goed plaatst, niet altijd een strike of spare gooit, moet je toch sterk in je schoenen staan om de volgende wel goed te plaatsen. En ja, een beetje geluk hoort er ook bij, maar daarvan weet ik toch dat je het moet afdwingen”.
Roger Pieters verhuisde een vijftal jaar geleden om privé-redenen van Eeklo, waar hij in de Pieter De Coninckstraat woonde, naar het West-Vlaamse Pollinkhove, deelgemeente van Lo-Reninge, ver in West-Vlaanderen, bijna tegen de Franse grens. Hij staat nog elke week in de bowlingzaal en speelt nog internationale tornooien. Zo won hij in mei vorig jaar de nieuwkomer in het Europese circuit voor senioren in Parijs. Via dat circuit kwam hij ook terug in Helsinki, waar hij zijn grote doorbraak beleefde. “Dat was wel leuk om daar nog eens te spelen”, mijmert Roger.
“Tegen mensen van mijn leeftijd lukt het nog wel”, knipoogt Roger Pieters. “Fysiek kan ik het nog aan, want bowling is toch een sport die je lichaam vooral aan dezelfde kant, die van je werp-arm, belast. En zo'n bowlingbal weegt toch ook een paar kilo's. Na enkele decennia voel je dat toch in je gewrichten”.
Als u Roger Pieters in levende lijve aan het werk wil zien, op Youtube vonden we twee filmpjes. Via bijhorende link vindt u ze: Roger in 2012:
http://bit.ly/2E3CoU2  
en in 2007: http://bit.ly/2E3unhK

Piet De Baets