De 14 grootste winkelbedrijven langs de Handelskilometer in Maldegem (de enige kilometer in Vlaanderen die langer is dan duizend meter), zetten op zaterdag 10 en zondag 11 maart traditioneel de lente in met gezamenlijke opendeurdagen. Zoals ieder jaar wordt terug een grote massa verwacht.

14 handelszaken (elk jaar een paar méér) zetten twee dagen lang de deuren open met een uitgelezen gamma  mooie aanbiedingen, voorstelling van de nieuwe collecties én een leuk extraatje. Bezoekers/kopers kunnen een der 140 menubonnetjes (waarde: elk 6,60 €) voor een gratis ‘Big Mac’ winnen bij de deelnemende handelaars en te consumeren bij de plaatselijke McDonalds (aan rond punt).
Bovenop zijn er nog 2 City-trips te winnen naar een bestemming naar keuze in Europa, voor telkens 2 personen (2 overnachtingen, ontbijt en vliegtuigreis inbegrepen). Maar daarvoor moet je dus wel verplicht eens langslopen bij een of meer deelnemende handelszaken, allen gelegen tussen Paris-Londres (kruispunt naar Brugge) en Alibi Trends (Adegem). We hebben de precieze lengte van die afstand eens gemeten: 4,1 km...

Voorjaarsklassieker
De Handelskilometer is geen naam van een straat in Maldegem, maar een spraakmakende ‘handelsnaam’ die de tientallen baanwinkels verenigt die daar in de loop der jaren langs de Staatsbaan, de Kon. Leopoldlaan en de Kon. Astridlaan oprezen.
Intussen zijn de namen van deze straten nog alleen voor de postbode en uw GPS van belang.
Iedereen, tot ver in de omtrek, heeft inmiddels genoeg aan de benaming Handelskilometer, om blindelings naar de plaats van bestemming te rijden.
De opendeurdagen van de Handelskilometer zijn al 36 jaar lang een echte voorjaarsklassieker in het Meetjesland. Al van weken tevoren wordt er naar uitgekeken, want men weet dat de deelnemers langs de grote baan in Maldegem in dat weekend met de nieuwigheden van een nieuw (lente)seizoen uitpakken en een extraatje doen voor hun klanten. Dat zal nu zaterdag en zondag niet anders zijn.  
Vooral bij een aangenaam (voorspeld) lenteweertje is het er elk jaar opnieuw op de koppen lopen. De verscheidenheid in aanbod van de verschillende bedrijven staat garant om iedereen naar daar te lokken en achteraf tevreden te stellen.

Trekpleisters
De Handelskilometer© startte in 1982 op initiatief van Taptoe en was toen letterlijk ongeveer één kilometer lang. De schaarse bedrijven (een achttal) die toen samen het initiatief namen, wilden niet op een doordeweekse manier opendeurdagen organiseren, maar zochten creatief naar iets extra.
Samen organiseerden ze voor hun bezoekers de meest tot de verbeelding sprekende attracties, waaronder o.m. een gezamenlijke luchtdoop met het toen legendarische ‘Concorde’ vliegtuig. Toen ze het initiatief namen om dit supersonische vliegtuig in Ursel te laten landen, kregen ze hiervoor geen toelating (te korte landingsbaan) en weken ze uit naar Oostende.
Ze lieten de duizenden bezoekers lange jaren met de bekende kusttreintjes langs het parcours rondvoeren en eens was er een circusolifant op bezoek die een crème-kar met de slurf zomaar onverwachts in twee stukken sloeg…
Een stoet met een 30-tal (karnaval)reuzen , een oldtimerparade, doedelzak- en andere fanfares, skatende clowns, geschminkte kinderen, volle huifkarren, springkastelen, luchtballonnen,… je kon het zo gek niet bedenken, of je trof het aan op een van de opendeurdagen langs de Handelskilometer.
En er waren ook Bekende Vlamingen te gast, met een volkstoeloop (7.000 kijklustigen) voor Big Brothers Betty (2001) of voor Jean Marie Pfaff (2003) in zijn glansperiode.
Maar omdat het aantal filialen langs deze lange ‘avenue’ stelselmatig uitbreidde, geraakte de gemiddelde bezoeker vooral geïnteresseerd in het gigantische aanbod dat deze bekende handelszaken aan winkelwaar te bieden hadden. De massa bleef komen, het omlijstende programma was minder van tel, het grote aanbod van de aanwezige reuzefilialen des te meer.          

Big Mac’s en City trips
De trekpleisters zijn dit jaar van een gans andere (gegeerde) soort. Twee City-trips met 2 overnachtingen naar een Europese bestemming naar keuze (2 personen, ontbijt + vliegtuigreis inbegrepen) en de 140 gratis Big Mac Menu’s vormen een  voldoende reden voor een bezoek. Om deze prijzen te winnen, moet je nu zaterdag 10 en zondagnamiddag 11 maart bij een of meer van de 14 deelnemende langslopen en ter plaatse een deelnemingsformulier invullen. handelszaken (zie de advertenties verspreid over verschillende bladzijden in deze Taptoe).
Deponeer het formulier in één van de daartoe bestemde bussen bij de deelnemers en raadpleeg Taptoe van 14 maart volgende week waarin de winnaars worden bekend gemaakt.
(Met medewerking van restaurant McDonalds, aan rond punt rechtover EuroShop.)

Piet De Baets